Ρίγα: Μέρκελ, Ολάντ: Εμείς θέλουμε πολιτική λύση αλλά το ΔΝΤ;

Αφού ακόμη και η γερμανική πλευρά είδε ως "φιλικές" τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας, με την Άνγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ, αναμένονται σχετικά σύντομα εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ διήρκεσε δυόμιση ώρες και σύμφωνα με το Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, οι τρεις ηγέτες αφού εξασφάλισαν ότι συμφωνούν στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δεσμεύτηκαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Και στην Αθήνα επικρατεί σχετική αισιοδοξία. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισαν πως έχει συντελεστεί "σημαντική πρόοδος" (αναγνώριση που ήταν επιδιωκόμενη από την ελληνική πλευρά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα).

Ακόμη, η Μέρκελ και ο Ολάντ συμφώνησαν με την απαίτηση Τσίπρα για μια "πολιτική συμφωνία", με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούληση τους να συνδράμουν, ακόμα και προσωπικά αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, για την επόμενη ημέρα, με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κλείσει το τρέχον πρόγραμμα.

Αγκάθι όμως παραμένει, όπως φαίνεται να επισήμαναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον κ. Τσίπρα το ΔΝΤ που επιμένει σε σκληρές απαιτήσεις για να κλείσει η συμφωνία.

Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για έκτακτο Eurogroup.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται και σε τεχνικό επίπεδο (Brussels Group) και σε πολιτικό. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων.