Δείτε LIVE: Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

"Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναμένει να καλωσορίσει τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, που για πρώτη φορά έρχεται σε Σύνοδο Κορυφής. "Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο", δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. "Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο", κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Να είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται μια έντιμη, καλή ευκαιρία, ζήτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας πως "πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα αυτό που είχε γίνει με την Ισπανία, όταν η Μαδρίτη χρειαζόταν χρήματα για τις τράπεζές της αλλά δεν ήθελε να μπει σε πρόγραμμα και τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κατέστη δυνατό να βρεθεί από κοινού μια λύση". Ο κ. Φάιμαν διαμήνυσε επίσης για άλλη μια φορά ότι οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξει απέναντι στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση μια εξίσου έντιμη στάση όπως προς όλες τις άλλες κυβερνήσεις.

Την ανησυχία για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. "Ήλπιζα χθες ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: "Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό".