Ανιψιός Φ. Κάστρο: Πώς γίνονται οι παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ

Του Γιώργου Λαμπίρη

«Οι  Έλληνες είναι ώριμοι να αποφασίσουν». Αυτό απαντά στο ερώτημα περί ενδεχόμενης ανόδου μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο γιος το προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο, Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν*.

Όπως ο ίδιος είπε μιλώντας για το θείο του Φιντέλ, όχι μόνο είναι καλά μετά την περιπέτεια της υγείας του και τον καρκίνο με τον οποίο κλήθηκε να παλέψει, αλλά γράφει και ερευνά διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα «νέα τρόφιμα» στα 88 του χρόνια σήμερα. «Ασχολείται με τη μελέτη φυτών με μεγάλη διατροφική αξία. Κύριο μέλημά του είναι να βρεθούν λύσεις στη διατροφική κρίση που  πλήττει την ανθρωπότητα», εξήγησε ο ανιψιός του, Αλεχάντρο. «Παράλληλα παρακολουθεί τη διεθνή κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται, και έχει συναντήσεις με ηγέτες κρατών που επισκέπτονται κατά καιρούς την Κούβα».

Ο Αλεχάντρο Κάστρο βρίσκεται στην Ελλάδα από την Τετάρτη το βράδυ  προκειμένου να παρευρεθεί στο Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου, που διοργανώνει στην Αθήνα η New Star, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας, ενώ θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων και ομιλιών στη χώρα μας. Επίσης θα παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο "Το τίμημα της ισχύος - Η αυτοκρατορία του τρόμου", το οποίο πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Τον συνάντησε το news.gr στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στον κινηματογράφο Αλκυονίς, κι εκείνος με τη σειρά του απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε.

Έχετε μιλήσει για το ρόλο της Αμερικής και την έμμεση στήριξη σε τρομοκρατικές ενέργειες. Με βάση τα λεγόμενά σας θεωρείτε ότι υπάρχει εμπλοκή της στην επίθεση στο Παρίσι;

Πιστεύω πώς δεν υπάρχει άμεση σχέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη χθεσινή επίθεση στο Παρίσι. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της. Η άποψή μου πάντως είναι, ότι κάθε τρομοκρατική ενέργεια οδηγεί σε μία τρομοκρατική απάντηση. Όταν έχουμε βίαιες ενέργειες ενάντια στην εθνική ασφάλεια και την εθνική ανεξαρτησία κρατών, τις οποίες παραγνωρίζουμε υπό το πρίσμα της “force majeure” (μαζικής ισχύος), είναι επόμενο ότι οδηγούμαστε σε τρομοκρατία.

Η φασιστική αρχή ότι 'ο σκοπός αγιάζει τα μέσα', είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει και προπαντός δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τρομοκρατία. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνονται ενέργειες εκτός εδάφους μίας χώρας ή βομβαρδισμοί στο όνομα του να χτυπήσουμε διάφορες ομάδες, μιλάμε για δράση παντελώς αδικαιολόγητη.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται σε ξένες χώρες δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών που ζουν σε αυτές. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε βίαιη αντίδραση και από την άλλη πλευρά. Η βία γεννάει βία, η τρομοκρατία γεννάει βία και η λύση δεν μπορεί να είναι μία τέτοιου είδους εκστρατεία, αλλά το χτύπημα στις αιτίες που προκαλούν όλα αυτά τα γεγονότα. Χτύπημα στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αδυναμία να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των λαών και των ασθενέστερων τμημάτων τους.

Πόσο πιθανό είναι να δούμε την Κούβα που ξέραμε μέχρι σήμερα, να γίνεται μία ‘καπιταλιστική’ Κούβα σε περίπτωση αποκατάστασης των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου θα εισρεύσουν επενδύσεις στη χώρα σας;

Η Κούβα έχει γνωρίσει έναν άγριο καπιταλισμό για 60 χρόνια, αν χαρακτηρίσουμε έτσι την νεοαποικιοκρατική εποχή που έζησε η Κούβα.

Στην πραγματικότητα αναφέρθηκα σε 60 χρόνια και νεοαποικιοκρατία, επειδή η Κούβα υπήρξε αποικία της Ισπανίας έως το 1898, ενώ την 1η Ιανουαρίου του 1899 εισέβαλε ο πρώτος στρατιώτης των Ηνωμένων Πολιτειών στα εδάφη της. Τότε άρχισε η νεοαποικιοκρατική εποχή. Άρα έως το 1959 μεσολάβησαν 60 χρόνια. Όπως γνωρίζετε από τα ιστορικά γεγονότα βέβαια, αφού ο κουβανικός λαός αγωνίστηκε για 30 χρόνια να αποτινάξει το ζυγό των Ισπανών, οι ΗΠΑ, βλέποντας μια μεγάλη δύναμη να παραπαίει και να ετοιμάζεται να πεθάνει, επενέβη και ανέλαβε την κυριαρχία της.

"Ο καπιταλισμός καθοδηγήθηκε από την ελίτ της εξουσίας"

Στη διάρκεια αυτών των 60 ετών που μεσολάβησαν, ο καπιταλισμός καθοδηγήθηκε από την ελίτ της εξουσίας. Πάντοτε βέβαια με τη βοήθεια της ντόπιας ολιγαρχίας. Όλα αυτά οδήγησαν την Κούβα στους χειρότερους δείκτες στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Ήταν μία χώρα απόλυτα εξαρτημένη. Όχι μόνο στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα. Η κυριαρχία των ΗΠΑ επεκτάθηκε και στον κοινωνικό τομέα.

Ακολούθησε μεγάλη φτώχεια, ανεργία, διαφθορά, κλοπή του εθνικού πλούτου κ.λ.π. Σημειώθηκε τεράστια οπισθοδρόμηση, σε ό,τι αφορά στον τομέα της τεχνικής ή των επιστημών. Στην πραγματικότητα ο μόνος τομέας που εξελίχθηκε ήταν η παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, η εξωτερική πολιτική της Κούβας, ήταν τότε αυτή που εξέφραζε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το έργο της κουβανικής επανάστασης όμως, ευνόησε τον κουβανικό λαό. Αλλαγές που είχαν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, τον τομέα της υγείας, της παιδείας, την πρόσβαση στην κατοικία. Μια κυβέρνηση που πάντα αγωνίστηκε για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κουβανικού λαού, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες ενάντια στη διαφθορά και σε όλα τα φαινόμενα που προϋπήρχαν. Αν κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ αυτών που υπήρχαν πριν και αυτών που υπάρχουν τώρα θα συναντήσουμε τεράστιες διαφορές. Επομένως δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω, στα όσα υπήρχαν πριν την κουβανική επανάσταση. Αντιθέτως θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με στόχο να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες.

Ποιες δυνάμεις θεωρείτε ότι μπορούν να εμποδίσουν την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ; Τι ρόλο εκτιμάτε ότι μπορεί να διαδραματίσει το περίφημο κουβανικό λόμπι, το οποίο τροφοδοτείται από τους Αμερικάνους και κατέχει πολιτική δύναμη στην Αμερική;

Το αντικουβανικό λόμπι εννοείτε, γιατί στην πραγματικότητα αντικουβανικό είναι και όχι κουβανικό, καθότι δεν υπερασπίστηκε ποτέ τα συμφέροντα του κουβανικού λαού. Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να χρησιμοποιεί τα δισεκατομμύρια που είχε στη διάθεσή του και που μπόρεσε να συγκεντρώσει στο διάστημα που ζούσε στην Κούβα. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα μέλη του είναι μεγάλης ηλικίας. Οι νεότερες γενιές Κουβανών από την πλευρά τους διατηρούν στενές σχέσεις με τον κουβανικό λαό και την Κούβα.

Μπορεί να είναι ισχυρό αυτό το λόμπι, έχει όμως πολύ λιγότερες πιθανότητες απ’ ότι στο παρελθόν και αυτή τη στιγμή πρέπει να συνταχθεί και με τη θέληση του λαού των ΗΠΑ που έχει καταλάβει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν δουλεύουν από πεποίθηση, αλλά δουλεύουν από συμφέρον και για το χρήμα.

Αυτό που λέμε για ‘κείνους όταν τους αναφέρουμε στην Κούβα είναι: ‘Ακολουθήστε τον δρόμο του χρήματος, γιατί όπου πάει το χρήμα πάνε κι αυτοί’. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή, που ο ίδιος ο αμερικανικός λαός δεν βλέπει διέξοδο στην παλαιά πολιτική και θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει και η ίδια η κυβέρνηση, δηλώνει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της μαζί μας. Άρα είναι επόμενο ότι θα σταματήσει και η χρηματοδότηση προς τα μέλη του λόμπι και επομένως θα πρέπει όλοι τους να αλλάξουν επάγγελμα.

Βέβαια τα χρήματα υπάρχουν ακόμη. Για παράδειγμα κονδύλια για τα οποία έχει αποφασίσει το Κογκρέσο ότι θα δοθούν το 2015 για την ανατροπή της κουβανικής επανάστασης. Όταν και αυτά τα χρήματα – που ελπίζουμε πως θα είναι τα τελευταία – εξαντληθούν, καταλαβαίνετε πως όλοι όσοι δουλεύουν για τα χρήματα σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν την Κούβα, δεν θα έχουν κανένα μέλλον.

Το σχέδιο Σουνσουνέο και το πρόγραμμα παρακολουθήσεων

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός όπως έγινε γνωστό από σχόλια των New York Times και του Associated Press, το περίφημο σχέδιο Σουνσουνέο στην Κούβα. Ένα σχέδιο που χρησιμοποίησε η US8 ενάντια στην κουβανική επανάσταση. Όχι μόνο ενάντια στην κουβανική επανάσταση αλλά και ενάντια σε διάφορες κυβερνήσεις της Αριστεράς προκειμένου να ανατραπούν. Το πρόγραμμα αυτό είχε σχέση με τη δημιουργία ενός κουβανικού "twitter".

Ήδη παραδέχτηκαν κάποιοι ότι επρόκειτο για μία διαδικασία παράνομη που χρησιμοποιείται από υπηρεσίες αντικατασκοπίας προκειμένου να εισαγάγουν αυτού του είδους το “twitter” στα κινητά τηλέφωνα στην Κούβα. Το χειρότερο απ’ όλα είναι, ότι χρησιμοποίησαν γι’ αυτό μια σειρά άλλων κυβερνήσεων χωρίς εκείνες να το γνωρίζουν. Νόμιζαν απλά ότι συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα για το καλό της Κούβας, ενώ συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Μια παράνομη πράξη που δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη κανενός.

Πολλοί νέοι μάλιστα, οι οποίοι χρησιμοποιούν το “twitter” για να ενημερωθούν, έδειξαν την πλήρη απέχθειά τους προς αυτό το πρόγραμμα. Υπενθυμίζω ότι αυτά τα μυστικά προγράμματα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον και άλλων χωρών όπως έγινε στην Ουκρανία, στη Βενεζουέλα, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Η θέση μας είναι ότι δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν πραγματικά οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αν συνεχιστούν τέτοιου είδους πρακτικές. Άλλωστε, δεν πρόκειται για ενέργειες που γίνονται αυθόρμητα από κάποια άτομα, αλλά για προγράμματα που επεξεργάζονται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο ανέφερε τελευταία την ύπαρξη ενός εγχειριδίου «μη συμβατικού πολέμου», το οποίο επεξεργάστηκαν οι ΗΠΑ, ανανεώνοντάς το, δεδομένου ότι αυτό προϋπήρχε. Δεν είναι ένα καινούργιο εγχειρίδιο. Υπάρχει από τη δεκαετία του ‘ 50. Το έχουν χρησιμοποιήσει στην Κορέα και στη Γουατεμάλα ενάντια στην κυβέρνηση του Χακόμπο Άρμπενς. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί στη Νικαράγουα.

Στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί;

Θεωρούμε και υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει χρησιμοποιηθεί ενάντια σε πολλά κράτη του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά το πώς χρησιμοποιείται, θα σας πως ότι συλλέγουν πληροφορίες, βρίσκουν ανθρώπους οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τα εθνικά θέματα, παρά μόνο για το χρήμα και τους χρησιμοποιούν αναλόγως. Το ψέμα είναι το κύριο εργαλείο. Ο ψυχολογικός πόλεμος επίσης. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση σε μία χώρα. Το δεύτερο βήμα είναι η όπως έγινε στη Συρία, η αποστολή ανθρώπων, προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις, τις οποίες έχουν δημιουργήσει.

Μπορείτε να μας πείτε τι θα γίνει με τη φυλακή και τη βάση του Γκουαντάναμο, δεδομένου ότι πολλές είναι οι πλευρές που ζητούν να κλείσουν;

Υπάρχει διεθνής πίεση να κλείσει αυτό το κέντρο βασανιστηρίων. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα είχε πει πριν αναλάβει ακόμα τη διακυβέρνηση της χώρας του, ότι αυτό το κέντρο θα έκλεινε ήδη στον πρώτο χρόνο της θητείας του. Κι αυτό λόγω του αντίκτυπου που είχαν στη διεθνή κοινή γνώμη μια σειρά μαρτυρίών από βασανισμένους που είχαν απελευθερωθεί από το Γκουαντάναμο, για τα απάνθρωπα βασανιστήρια που είχαν υποστεί.

Τρομοκράτες όπως ο Καρίλες κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών

Σχολιάζοντας τέλος τα κρούσματα τρομοκρατίας με αφορμή το τελευταίο χτύπημα στο Παρίσι, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές αυτές οι ενέργειες έχουν τη στήριξη κυβερνήσεων και κρατών όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Κούβας όπου όλα αυτά τα χρόνια διάφορες κυβερνήσεις των ΗΠΑ προώθησαν τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην χώρα μας. Γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Δεν είναι δυνατόν ποτέ να υπάρξει μία γενική παγκόσμια αντιτρομοκρατική εκστρατεία όπως έκανε ο Τζωρτζ Μπούς ο νεότερος. Εκστρατεία, η οποία  οδήγησε αφενός στο να υπάρχουν χιλιάδες θύματα και από την άλλη πλευρά στο να υπάρχουν γνωστοί τρομοκράτες που περπατάνε ελεύθεροι στους δρόμους των ΗΠΑ, όπως ο Λούις Ποσάδα. Ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες είναι ίσως η πιο γνωστή περίπτωση τρομοκράτη επειδή ήταν υπεύθυνος για την ανατίναξη του πολιτικού αεροπλάνου στο Μπαρμπάδος, και σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός. Υπάρχουν ακόμα 50 τρομοκράτες που ζουν ελεύθεροι στις ΗΠΑ χωρίς να τους ενοχλεί κανείς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 *Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν είναι μηχανικός και ερευνητής σε θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

(Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τον Μίκη Θεοδωράκη, και θα δώσει διάλεξη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (13/1), ενώ θα επισκεφθεί ιστορικούς χώρους και Μουσεία, μεταξύ των οποίων η γέφυρα του Γοργοπόταμου, το πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ, το Μουσείο Μακρονήσου, το Μουσείο Θερμοπυλών, το Χάνι της Γραβιάς κ.ά. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψεις σε Ηράκλειο, Άργος, Ναύπλιο, Λαμία, Επίδαυρο.)