“Απειλή για τη δημοκρατία η Χρυσή Αυγή” – Παραμένει τρίτο κόμμα

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,8%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΚΚΕ, με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1%. Ένα 4,3% απάντησε 'Αλλο Κόμμα. Αποχή επέλεξε το 7% των ερωτηθέντων και Λευκό/'Ακυρο το 3%. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,6% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση "ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;", τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 44,4% των ερωτηθέντων, έναντι 30,4% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντάει το 23,7% των ερωτηθέντων.

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, το 76,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήταν "δικαιολογημένη η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής", ενώ το 19,9% θεωρεί ότι "δεν ήταν δικαιολογημένη".

Στο ερώτημα "πιστεύεται ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας;", το 72,1% απαντάει "ναι" και το 26,5% απαντάει "όχι" (ΔΞ/ΔΑ 1,4%).

Σε ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, το 78,3% των ερωτηθέντων απαντάει ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά του κράτους, το 68,6% από την πλευρά της Δικαιοσύνης και το 73,4% απ την πλευρά της κοινωνίας.

Εξάλλου, έξι στους δέκα από τους ερωτηθέντες (60,1%) εκτιμούν ότι "οι συλλήψεις δεν σημαίνουν το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής".

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 - 7 Οκτωβρίου 2013.

Δημοσκόπηση της MRB

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία MRB, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "STAR" και της ιστοσελίδας "enikos.gr".

Στο ερώτημα "αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε;", το 21,8% των ερωτηθέντων απαντάει ΝΔ και το 21,2% ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,9%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, η ΔΗΜΑΡ με 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1%. 'Αλλο Κόμμα επέλεξε το 7%, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 23,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 36,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25,1%. Κανένας από τους δυο, απαντάει το 34,8% και 'Αλλος/ΔΞ/ΔΑ το 3,5%.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που βοήθησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η απάντηση "η οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού" συγκεντρώνει 48%, "η απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για παρελθόν" 38,5%, "το θέμα των παράνομων μεταναστών" 29,8% και "η υψηλή εγκληματικότητα" 22,6%. Η απάντηση "οι κοινωνικές πρωτοβουλίες της Χ.Α." συγκεντρώνει 6%, "ο αρχηγός της" 2%, "το πρόγραμμα της και ότι επαγγέλλεται" 1,3% και "τα στελέχη της" 0,7%. "'Αλλο" απαντάει το 10,7% και "δεν ξέρω/δεν απαντώ" το 5,6%.

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα από την 1 - 3 Οκτωβρίου 2013.