Γιατί άφησαν ελεύθερους Κασιδιάρη, Μίχο και Παναγιώταρο

Χαμηλούς τόνους συνιστούν προς όλες τις κατευθύνσεις οι δικαστικές πηγές, με αφορμή δηλώσεις περί δικαίωσης των κατηγορουμένων βουλευτών της ΧΑ που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι οι τρεις βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται.

Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι η επιβολή περιοριστικών όρων έχει συγκεκριμένη νομική ερμηνεία σύμφωνα με την οποία δεν έχουν εκλείψει τα στοιχεία βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Αντίθετα μάλιστα, σημειώνουν, τα στοιχεία θεωρούνται "δεμένα" πλην όμως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων, καθώς είναι πλέον γνωστά πρόσωπα και γεγονότα, όπως και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις.

Τέλος, αναφέρουν ότι η προφυλάκιση του Γιάννη Λαγού ήταν μονόδρομος, καθώς τα στοιχεία συνδέουν άμεσα τον βουλευτή με την υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Το γεγονός ότι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος δεν προφυλακίστηκαν, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους, απλώς αυτά δεν ήταν επαρκή για να κριθούν προφυλακιστέοι, επισημαίνουν ακόμη νομικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την απόφαση ανακριτών και εισαγγελέων.

Επικαλούμενοι τον νόμο, υποστηρίζουν ότι για να κριθεί κάποιος κατηγορούμενος προσωρινά κρατούμενος, πρέπει να είναι ύποπτος φυγής και ικανός για διάπραξη νέων αδικημάτων. Όπως επισημαίνουν, αφενός ήδη τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου οπότε δεν μπορούν να διαφύγουν από τη χώρα, αφετέρου, επειδή είναι εν ενεργεία βουλευτές θα ήταν πολύ δύσκολο να διαπράξουν νέα αδικήματα.

Ωστόσο, η δικαστική έρευνα είναι ακόμη στην αρχή. Μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων, οι ανακριτές θα ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση, ενώ εάν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, προκύψουν νέα αδικήματα, τότε οι κατηγορούμενοι θα κληθούν σε συμπληρωματική απολογία.

Τον λόγο μετά θα έχει το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και θα κρίνει εάν θα παραπεμφθούν να δικαστούν ή όχι, σύμφωνα με το naftemporiki.gr.