Σωτηρέλης: Το λογικό είναι οι εναπομείναντες Χρυσαυγίτες να κάνουν νέο κόμμα

Την εκτίμηση ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που δεν έχουν συλληφθεί θα ανεξαρτητοποιηθούν και θα κάνουν νέο κόμμα, εξέφρασε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δμήτρης Σωτηρέλης, μιλώντας στον Βήμα FM.

Για το ενδεχόμενο κήρυξης της Χ.Α. εκτός νόμου και τους βουλευτές που απομένουν στο Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι αυτό: "Δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Είναι ταυτόχρονα και κόμμα και αυτό είναι το κακό, επειδή δεν απαγορεύεται η ύπαρξη κόμματος, ακόμη και γι' αυτούς τους σκοπούς".

Ωστόσο επεσήμανε ότι: "Μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο για την ανακήρυξη των κομμάτων για τις επόμενες εκλογές, ώστε να υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό και ταυτόχρονα, κατά τη γνώμη μου, να είναι εγκληματική οργάνωση ή να υπερασπίζεται ρατσιστικούς σκοπούς. Δεν θα πρέπει να ανακηρύσσεται από τον Άρειο Πάγο υποψήφιο για τις εκλογές.

Το πιο λογικό είναι αυτοί που δεν έχουν συλληφθεί και δεν φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση να καταθέσουν μια δήλωση ανεξαρτητοποίησης και στη συνέχεια να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα νέου κόμματος".

Για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών και τη νομοθετική ρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση για την αποτροπή τους σημείωσε: "Χρειάζεται νέος νόμος, διότι προβλέπει ήδη τις αναπληρωματικές εκλογές, και πρέπει τώρα να ρυθμίζει τα της καταχρηστικής παραίτησης βουλευτών.

Κατά την άποψή μου δεν χρειάζεται ούτε καν το 151, αλλά η απλή πλειοψηφία με την οποία ψηφίζονται οι νόμοι. Γιατί; Για να υπάρχει πλειοψηφία των 2/3, το Σύνταγμα δεν λέει για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τις ρυθμίσεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα και τις περιφέρειες. Οι άλλες ρυθμίσεις μπορούν να ψηφιστούν με απλό νόμο".