Συλλήψεις Χρυσής Αυγής: Οι τρεις γυναίκες που κινούσαν τα νήματα

Η Νικολέτα Μπενέκη, επίσης συλληφθείσα ως στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ήταν από τις γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο κόμμα.

Πρόκειται για τη σύντροφο του βουλευτή Γιάννη Λαγού, η οποία ήταν επικεφαλής του Μετώπου Γυναικών στην Περιφέρεια Πειραιά της Χρυσής Αυγής.

Η Νικολέτα Μπενέκη είναι αλβανικής καταγωγής, αλλά φέρεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα protothema.gr, να την έκρυβε επιμελώς.

Η κυρία Μπενέκη ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της με τη Χρυσή Αυγή, από το φλερτ και μετέπειτα τη σχέση με το Γιάννη Λαγό. Ως φαν της black metal μουσικής, άκουγε τον Γιώργο Γερμενή ("Καιάδα") και τον ακολουθούσε στα κλαμπ, όπου εκείνος έπαιζε μουσική και μέσω αυτού, γνώρισε τον Γιάννη Λαγό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την ένταξή της στην οργάνωση, είχε εμπλακεί σε ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών, αν πριν τη γνωριμία της με τους Γερμενή-Λαγό, εργαζόταν ως σερβιτόρα σε μαγαζί ιδιοκτησίας μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά τη γνωριμία της με τον Γιάννη Λαγό, η Νικολέτα Μπενέκη φέρεται να εγκατέλειψε τα παλιά της στέκια στα Εξάρχεια και άρχισε να συχνάζει σε στέκια μοτοσικλετιστών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά και σε ροκ μαγαζιά γύρω από τον ίδιο δρόμο.

Η δεύτερη γυναίκα που έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση ήταν η σύζυγος του Πυρηνάρχη της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, Θεώνη Πατέλη.

Η κυρία Πατέλη ήταν τακτική ομιλήτρια σε εκδηλώσεις της οργάνωσης και εκ των βασικών εκφραστών της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής. Έχει συγγενική σχέση με τη γυναίκα του δολοφόνου Γιώργου Ρουπακιά και μαζί με τον σύζυγό της διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Γιώργο-Χρήστο Τσακανίκα,ο οποίος οργάνωνε διαδηλώσεις του κόμματος, μαζεύοντας άτομα.

Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν πρωτοστατήσει τον περασμένο Απρίλιο στην εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου μπούκαραν στους θαλάμους και φωτογράφιζαν ασθενείς.

Η τρίτη γυναίκα που είχε στενές σχέσεις με την οργάνωση ήταν η συλληφθείσα ανθυπαστυνόμος της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτιμάται ότι είχε στενή σχέση με τον Γιώργο Πατέλη και επίσης ότι τον τροφοδοτούσε με πληροφορίες για ενδεχόμενες αστυνομικές έρευνες, προστατεύοντας τους Πυρήνες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Η Αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει αν χρησιμοποίησε την ιδιότητά της δίνοντας ευαίσθητα δεδομένα αλλοδαπών, όπως διευθύνσεις και τηλέφωνα. Έτσι εξηγεί η ΕΛ.ΑΣ τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε συγκεκριμένα σπίτια από μέλη της οργάνωσης σε Νίκαια και Πειραιά.

Αμέσως μετά τη δολοφονία η ανθυπαστυνόμος είχε τηλεφωνηθεί με τον Γιώργο Πατέλη, όπως καταγράφηκε από τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων.