Υπουργοί “καθάριζαν” ποινικά μητρώα για να διορίζουν ημετέρους

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας και διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, με χιλιάδες υπαλλήλους να απειλούνται με απόλυση, δημοσίευμα της Real News υποστηρίζει πως δύο πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, οι Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Αντώνης Ρουπακιώτης, υπέγραφαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες “καθάριζαν” τα ποινικά μητρώα “ημετέρων”, ώστε να μπορούν αυτοί να προσληφθούν στο Δημόσιο !

Πρόκειται μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις για άτομα που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα όπως παράνομη οπλοφορία και κλοπή, ενώ η τελευταία τέτοια υπουργική απόφαση φέρεται να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον περασμένο Απρίλιο, με την υπογραφή του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η πρακτική αυτή δεν είναι παράνομη, καθώς στο άρθρο 47, παράγραφος 1, του Συντάγματος προβλέπεται η δυνατότητα του υπουργού να υπογράφει προεδρικά διατάγματα και να απονέμει χάρη – το ερώτημα είναι αν, εκτός από νόμιμη, είναι και ηθική...

Η εφημερίδα υποστηρίζει μάλιστα πως έχει στη διάθεσή της περισσότερες από 30 τέτοιες περιπτώσεις, εκ των οποίων άλλες αφορούν σε μικρές και εξαγοράσιμες ποινές, και άλλες σε βαρύτερες ποινές, που έφτασαν ως και τα 5 χρόνια κάθειρξη.

Στο δημοσίευμα αυτό αντέδρασε πάντως άμεσα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζοντάς το “ψευδές και άθλιο” και απειλώντας με αγωγή.

“Στο ψευδές και άθλιο δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews περί δήθεν συμμετοχής μου σε διορισμούς ημετέρων, χρησιμοποιώντας αποφάσεις του ανεξάρτητου συμβουλίου χαρίτων και την προνομία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα απαντήσω αύριο με κατάθεση σχετικής αγωγής στα αρμόδια δικαστήρια”, δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Ρουπακιώτης χαρακτηρίζει "ψευδέστατο και συκοφαντικό" το άρθρο και υπογραμμίζει: "Αυτοί που εμπνεύστηκαν όσο και αυτοί που κατασκεύασαν, για προφανείς λόγους το άθλιο αυτό δημοσίευμα, σίγουρα γνωρίζουν ότι η απονομή χάριτος σε πολίτες που έχουν καταδικαστεί αποτελεί συνταγματικό αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο ασκεί αφού προηγηθεί απόφαση. Την απόφαση αυτή αποστέλλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν διαφωνεί με αυτήν".

Στο Συμβούλιο Χαρίτων, αναφέρει ο κ. Ρουπακιώτης, "συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, όχι όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης", και προσθέτει: "Πριν δε από τη λήψη της σχετικής απόφασης διατυπώνουν τη γνώμη τους αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί". Και καταλήγει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης: "Έτσι, με το ευτελές αυτό δημοσίευμα δεν προσβάλλεται δεινά μόνο η δική μου προσωπικότητα, αλλά αμφισβητείται ουσιαστικά το προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας να απονέμει ή όχι χάρη που αποτελεί μάλιστα σημαντικό θεσμό του κράτους δικαίου, ο οποίος βάλλεται όμω, με το ίδιο δημοσίευμα. Με βάση αυτά καλούνται οι συκοφάντες μου να δηλώσουν συγκεκριμένα ποια ευθύνη με βαρύνει για τη λήψη των, κατά πάντα ορθών, μάλιστα, αποφάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας να απονείμει χάρη στα τρία πρόσωπα του δημοσιεύματος ή και σε οποιαδήποτε άλλα και από ποια συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει ότι έχω την οποιαδήποτε σχέση με τα παντελώς άγνωστα σε εμένα πρόσωπα αυτά".