Φρένο στη χρηματοδότηση κομμάτων με κακουργηματική δράση

Πρόταση  αναστολής χρηματοδότησης σε  κόμματα των οποίων οι αρχηγοί, ή βουλευτές ή μέλη του κεντρικού  οργάνου διοίκησής του παραπέμπονται για αδικήματα ή κακούργημα που επισύρουν  ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη,  ύστερα από επικοινωνία και συνεννόηση  των δύο Υπουργών.

Σύμφωνα με την νομοθετική πρόταση τροποποίησης του άρθρου 7 του Νόμου 3023/2002, σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, "αναστέλλεται η κρατική  χρηματοδότηση ενός κόμματος σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής ενώπιον του  αρμόδιου δικαστηρίου του αρχηγού του ή κρίσιμου αριθμού (περισσοτέρων του ενός  δεκάτου του συνολικού αριθμού) βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής  του, για τα αδικήματα των άρθρων 187 ή 187Α ή 187Γ του Ποινικού Κώδικα ή για  κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών".

Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι το άρθρο 187Γ, αποτελεί πρόταση προσθήκης νέου άρθρου στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Εν τω μεταξύ, μετά από συνεχείς συσκέψεις για την υπόθεση των 32 δικογραφιών που έχει διαβιβάσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας και αφορούν μέλη της Χρυσής Αυγής, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, έδωσε εντολή να ερευνηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. 

Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος θα ενεργήσει ταχύτατη ανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν, εκτός των άλλων αδικημάτων, έχει συσταθεί εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τον άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.

Ο κ. Βουρλιώτης, θα υποβάλει στο τέλος αιτιολογημένο πόρισμα.