Spiegel: “Στην Ελλάδα βασιλεύει η φοροδιαφυγή και η διαφθορά”

Με την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά στην Ελλάδα ασχολείται σήμερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο αναρωτιέται πως είναι δυνατόν ένας πολίτης να στέλνει στο εξωτερικό 19,8 εκατ. ευρώ, όταν ισχυρίζεται ότι το 2010 κέρδισε 5.588 ευρώ.

Το περιοδικό αναφέρεται στη λίστα με τα 54.000 ονόματα Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι από το 2009 μέχρι το 2011 έβγαλαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Η λίστα προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τώρα βρίσκεται στο υπουργείο οικονομικών.

Πρόκειται για τη μακροσκελέστερη από τις τέσσερις λίστες, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αθήνα και περιλαμβάνουν τα ονόματα ανθρώπων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία - καταθέσεις στην τράπεζα και ιδιόκτητα ακίνητα - δεν συμφωνούν καθόλου με εκείνα που δήλωσαν. Σύμφωνα με το περιοδικό εναντίον τους δεν επιχειρείται σχεδόν τίποτα. “Οι κυβερνώντες στην Αθήνα ερίζουν με τους διεθνείς πιστωτές για το κατά πόσες εκατοντάδες ευρώ θα πρέπει να περικοπεί το εισόδημα των δασκάλων ή των νοσοκόμων. Και ενώ εξακολουθούν να μειώνουν σταθερά τις συντάξεις, οι πλούσιοι της Ελλάδας βγάζουν ανεμπόδιστα δισεκατομμύρια στο εξωτερικό” γράφει το Spiegel.

Χαρακτηριστική της χαλαρότητας στην αντιμετώπιση των φοροφυγάδων είναι η επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ, κατά το περιοδικό που σημειώνει ότι: “Για μήνες λογιζόταν εξαφανισμένη, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου επανεμφανίστηκε Η ιστορία αυτής της λίστας δείχνει κυρίως την έλλειψη βούλησης των πολιτικών να αλλάξουν κάτι. Το φθινόπωρο του 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε ακόμη υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, έδωσε στον έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου μία ψηφιοποιημένη λίστα τραπεζικών λογαριασμών με στοιχεία ελλήνων πελατών της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, όπου είχε κατατεθεί συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ το γαλλικό κράτος με τη βοήθεια της λίστας εισέπραξε από τους φοροφυγάδες του μισό δισ. ευρώ και πλέον, το ενδιαφέρον των Ελλήνων να επιχειρήσουν το ίδιο παρέμεινε περιορισμένο”.

“Η κοινωνία μας, όπως είναι τώρα, είναι απόλυτα διεφθαρμένη. Έχουμε γίνει άπληστοι και αντικοινωνικοί”, λέει ο  Κώστας Μπακούρης, που είναι πρόεδρος της Transparency International για την Ελλάδα. Αυτό που λέει, ηχεί εντελώς διαφορετικά από τις δηλώσεις πολλών ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι ξαφνικά θεωρούν ότι στην Ελλάδα ήδη πολλά αλλάζουν προς το καλύτερο. Τώρα που φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πιστωτές θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν, προτιμά κανείς να ωραιοποιεί το αναπόφευκτο.

Στην πραγματικότητα κυβερνά μια ανίκανη πολιτική τάξη, η ίδια όπως συνέβαινε ανέκαθεν, λέει ο Μπακούρης.