Τους φόβους για πρόωρες εκλογές, μεταφέρει ο Σαμαράς στους Ευρωπαίους

Διαδοχικές συναντήσεις με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπάι, Σουλτς θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Αν και επίσημα στην ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι μόνο το θέμα της ελληνικής προεδρίας, θα κυριαρχήσει η κατάσταση στην Ελλάδα είτε αυτό ανακοινωθεί είτε όχι.

Ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει το κλίμα εντεινόμενης ανησυχίας στην Ελληνική κοινωνία και τους φόβους ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί η κοινωνική ένταση να οδηγήσει σε εκλογές κάτι που και η ΕΕ απεύχεται κυρίως για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν την πίεση τους για νέα μέτρα που πλήττουν μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέο κύκλο επιβαρύνσεων.

Θεωρείται πάντως απίθανο η συζήτηση να προχωρήσει σε βάθος και θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των επόμενων κινήσεων σε σχέση με τον ελληνικό δανεισμό παρά το ότι όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι νέα ελάφρυνση του χρέους θα σημάνει και νέο μνημόνιο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα εξασφαλίσει λεκτική στήριξη και εύσημα για την μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής των μέτρων.

Η επίτροπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε δήλωσε ότι οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και θέματα σχετικά με την επικείμενη ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, στις 17 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις 12.00 μμ (ώρα Ελλάδος). Η συνέντευξη τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 μμ (ώρα Ελλάδος).

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συναντήσει τον Ζοζέ Μπαρόζο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, μετά τη συνάντησή τους, οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, στις 3.45 μμ (ώρα Ελλάδος).

Συνάντηση θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς και με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις 4.00 μμ (ώρα Ελλάδος), ενώ θα συναντηθεί και με τον επίτροπο Ανταγωνισμού, Χ. Αλμούνια.