Θρίλερ και “άδικο plan B” για τη διαθεσιμότητα

Μπροστά σε ένα ακόμη θρίλερ, με επίκεντρο την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκεται η κυβέρνηση λίγες μόνον ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας . Το προαπαιτούμενο της υπαγωγής 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, βρίσκεται σε οριακό σημείο, απειλώντας με νέα εμπλοκή τις διαπραγματεύσεις.

Το θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων του δημοσίου είναι το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα στην συνεδρίαση  στο του Κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Ενόψει της έλευσης της τρόικας θα πρέπει σήμερα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για σχέδιο διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων εντός του Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο αυτό αφορά κατά κύριο λόγο  τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, των νοσοκομείων αλλά και εκείνους που δουλεύουν στον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα,τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου από τα οποία άλλα συγχωνεύονται κι άλλα καταργούνται.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν ενώ ήδη η ένταση στο χώρο του δημοσίου κλιμακώνεται με τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις γεγονός που προβληματίζει έντονα το κυβερνητικό επιτελείο.

Τι φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου; Ότι αυτές οι κινητοποιήσεις μπορεί να αποτελέσουν τη σπίθα για ευρύτερη κοινωνική ένταση  η οποία και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί .

Βασική πηγή των προβλημάτων, η αδυναμία του υπ. Παιδείας να "συνεισφέρει" στο κύμα κινητικότητας, μετά την άρνηση των πανεπιστημίων να ανταποκριθούν στο αίτημα για άμεση υπαγωγή 1.765 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επιπλέον στοιχείο προβληματισμού αποτελεί και το ενδεχόμενο "αστοχιών" στην τελική λίστα των δημοσίων υπαλλήλων. Πολλώ δε μάλλον όταν τα νούμερα που έχουν προβλεφθεί βγαίνουν οριακά καθώς, ενδεικτικά, πρόθεση είναι να εξαιρεθεί από αυτή τη φάση της κινητικότητας το υπ. Δημόσιας Τάξης που, κανονικά, θα εισέφερε περί τους 500 υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, η κινητικότητα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ οξύνει περαιτέρω το κλίμα στον χώρο της εκπαίδευσης, απειλώντας την κυβέρνηση με ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο. 

Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τους πρυτάνεις και διαμηνύει πως εάν ώς τη Δευτέρα, καταληκτική ημέρα για να λάβει την αξιολόγηση δομών που έχει ζητήσει, δεν ανταποκριθούν, τότε "θα πράξει ό,τι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου".

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", στις επιλογές του υπουργείου περιλαμβάνεται και το σενάριο της κοινοβουλευτικής τροπολογίας με την οποία θα ορίζεται ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων ανά Ιδρυμα, ειδικότητα και θέση, βάσει των διεθνών στοιχείων, και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του υπηρετούντος προσωπικού.

"Ακόμη και 1.300 από τον χώρο των ΑΕΙ-ΤΕΙ επαρκούν για την επίτευξη του στόχου" σημειώνουν στελέχη του υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ότι "θα είναι κρίμα να ενεργοποιηθούν άλλα σενάρια, εν πολλοίς άδικα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει αναλάβει η χώρα".