Χατζηδάκης: Στο τραπέζι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σε διαφορετική γραμμή από τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να πέσει η τιμή του, κινείται ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Η διαφοροποίηση του κ. Χατζηδάκη δείχνει τον σκεπτικισμό που υπάρχει ακόμη και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς, ενώ ο υπουργός οικονομικών ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι δεν είναι ώρα για μείωση του φόρου γιατί θα χαθούν δημόσια έσοδα, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά για διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το σύστημα εισροών-εκροών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θα έχει εγκατασταθεί και θα είναι έτοιμο προς λειτουργία σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς έως τα μέσα του 2014.

Αναφερόμενος δε στο κόστος των καυσίμων, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε πως η τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα είναι όντως υψηλή, προσθέτοντας όμως πως το 60% του κόστους πηγάζει από τους φόρους, και πως εάν εξαιρεθεί η φορολόγηση η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.