Παπανδρέου: Άλλοι ήταν οι εμπρηστές, και κατηγορούν τους πυροσβέστες

“Παραλάβαμε μια βόμβα”, υποστήριξε στην ομιλία του στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του που νωρίτερα είχε βρεθεί στο “στόχαστρο” ομιλητών όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για “εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων” που παρέλαβε η κυβέρνησή του, σχολιάζοντας πως “άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες”.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη στην πρώτη διετία της διακυβέρνησής του, για τα οποία και ανέλαβε την ευθύνη, ενώ δεν έκρυψε πως “το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το οποίο προσπαθούσαμε”, σημειώνοντας: “Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες”.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η πολιτική συναίνεση ήταν τότε αδιανόητη, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά με τη φράση: “Κάποιοι επιλέγουν το δεύτερο μνημόνιο αλλά δεν ήθελαν το πρώτο, ενώ οι μαγικές συνταγές εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο”.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίφημη φράση του “λεφτά υπάρχουν”, επισημαίνοντας πως “όντως τα λεφτά υπήρχαν αν αντιμετωπίζαμε τη φοροδιαφυγή, αν βάζαμε τέλος στη σπατάλη”.