Ρέππας: Να είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ και για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκάλεσε στο συμπόσιο που συνδιοργανώνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ για την 39η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα ότι το ΠΑΣΟΚ “πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να δείξει ότι είναι έτοιμο για μία προοπτική σύμπραξη και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο”.

“Δεν είναι περισσότερο επιζήμιο, ούτε λιγότερο επωφελές για τη χώρα από ό,τι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ”, σχολίασε ο κ. Ρέππας, υπογραμμίζοντας πως “η χώρα δεν έχει ανάγκη από δύο ΝΔ ούτε από δύο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ένα ΠΑΣΟΚ”.

Ο κ. Ρέππας εξέφρασε τη θέση ότι “με την ασκούμενη πολιτική, αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα, η προοπτική της χώρας δεν είναι ευοίωνη”, τονίζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρχει μόνο ως Κεντροαριστερά” και “με τη σημερινή πολιτική μικραίνουν οι προϋποθέσεις μας να γίνουμε ένα μεγάλο κίνημα ανακτώντας την επιρροή που είχαμε”.

“Πιστεύω το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του”, επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι σταθμός γιατί “ο λαός θα μας δείξει το δρόμο” και στην κάλπη “το κάθε κουτί πρέπει να έχει διαφορετικό χρώμα, γιατί μόνο τότε έχει αξία η διαδικασία επιλογής από τους πολίτες”.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε πως “πρέπει να πάρουμε μία οριστική θέση ότι δεν είμαστε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ προσαρτημένο σε ένα μακροχρόνιο συνασπισμό εξουσίας”, σημειώνοντας για τις σημερινές συνθήκες ότι “είναι ένας πρόσκαιρος ιστορικός συμβιβασμός που επιβάλλει να επιστρέψουμε στο φυσικό μας χώρο, την Κεντροαριστερά”. Σημείωσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ “πρέπει να ξεκαθαρίσει το χρονικό ορίζοντα των συνεργασιών μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν” και ότι το πρέπει να αγωνιστεί για “μία πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση”. Ακόμη, υπογράμμισε ότι “η Κεντροαριστερά τώρα πρέπει να γίνει ο τρίτος πόλος απέναντι σε δύο μονομάχους που δεν εκφράζουν ούτε το 40%”.

Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης διαχώρισε τη θέση του κόμματος από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να καταγγέλλεται τόσο ο “αριστερός λαϊκισμός που προβάλλει ανέξοδη καταγγελία” όσο και ο “δεξιός λαϊκισμός αυτών που επενδύουν στο φόβο, που ομνύουν στο αλάθητο της "συνταγής", που υποτάσσονται σε κάθε απαίτηση των τεχνοκρατών της τρόικας, που καλλιεργούν παντού μονόδρομους”. “Πάνω στο δεξιό και αριστερό λαϊκισμό στήνεται ανιστόρητα το σκηνικό του νέου διχασμού”, πρόσθεσε.
Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε μία “καταστροφική πολιτική” και πως με την “επανίδρυση του κράτους” τίναξε τη χώρα στον αέρα, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και παρέδωσε την "καυτή πατάτα". “Αυτό όταν δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να το υποστηρίξει, δεν μπορεί και να επιβιώσει, σημείωσε με νόημα.