Πέρασε με βελτιώσεις η “ύποπτη” τροπολογία για την ΕΛΣΤΑΤ

Στην ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περνά η αρμοδιότητα του καθορισμού των περιπτώσεων πρόσβασης σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο.

Με ψήφους 56 υπέρ και 36 κατά, το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής ενέκρινε τελικά την τροπολογία για την πρόσβαση σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο. Στο αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επέμειναν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ακόμη και μετά την αναδιατύπωσή της από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία η δυνατότητα πρόσβασης θα υπάρχει μόνο μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενώ ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ θα περιορίζεται μόνο στη διατύπωση γνώμης προς το υπουργείο Οικονομικών.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η οποία δήλωσε δια του κ. Λυκούδη ότι μετά την αναδιατύπωση αίρονται οι επιφυλάξεις που διατηρούσε το κόμμα του. Αντιθέτως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης είπε ότι το κόμμα του είναι αναγκασμένο να επιμείνει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, ιδίως μετά τις καταγγελίες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τον κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά και ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες χαρακτήρισε "κατάπτυστη" την τροπολογία, επί του περιεχομένου της οποίας οφείλουν να λάβουν όλοι θέση.

Εξάλλου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, εξέφρασε την ελπίδα να κάνει το καθήκον της η Δικαιοσύνη, καθώς, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει την ευαισθησία και την ευθιξία να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε στη Βουλή την κατάθεση βελτιωτικής τροποποίησης σε νομοθετική ρύθμιση, που είχε προωθήσει η κυβέρνηση με τη μορφή τροπολογίας και έδινε την κανονιστική αυτή αρμοδιότητα στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.

Είχαν προηγηθεί πολλές ενστάσεις από βουλευτές ότι "με την αρχική τροπολογία, ο υπόδικος κ. Γεωργίου εξοπλίζεται με νέες εξουσίες, αν και θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, καθώς διώκεται ποινικά για το ζήτημα της παραποίησης στοιχείων".

Επιφυλάξεις για τις κανονιστικές εξουσίες του κ. Γεωργίου διατύπωσαν και βουλευτές της ΝΔ, ενώ πρόταση να παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση ο προσδιορισμός των περιπτώσεων πρόσβασης στα στοιχεία είχε υποβάλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Τσούκαλης.

Ο κ. Σταϊκούρας, πάντως, επέμεινε ότι η τροπολογία είναι πάνω από τα πρόσωπα της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και ότι βούληση του υπουργείου Οικονομικών είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου, καθώς πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα ζητήματα διασφάλισης του απορρήτου. Μετά την αναδιατύπωση, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ περιορίζεται στη διατύπωση γνώμης προς το υπουργείο Οικονομικών.