Παπακωνσταντίνου: Έχω καθαρή τη συνείδησή μου

“Έχω καθαρή τη συνείδησή μου”, τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή Hardtalk του BBC, αναφερόμενος στις κατηγορίες που τον βαρύνουν για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

“Έχω καθαρή τη συνείδησή μου, ότι προσπάθησα να κάνω ό,τι ήταν απαραίτητο για να αξιοποιηθούν πληροφορίες από τη λίστα, για να κυνηγήσουμε τους φοροφυγάδες”, δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σόιμπλε και τη φιλολογία γύρω από ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι ένα τέτοιο πακέτο θα μπορούσε να υπάρξει, ενώ η χώρα πιθανότατα χρειάζεται και επιπλέον ανακούφιση χρέους, διευκρινίζοντας ωστόσο πως είναι άλλο πράγμα το “κούρεμα” χρέους και άλλο η ελάφρυνση με μέτρα όπως η μείωση των επιτοκίων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, “όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ανοιχτοί σε μείωση των επιτοκίων, αλλά δεν τους αρέσει η ιδέα να πουν στους φορολογούμενούς τους 'συγνώμη, δανείσατε λεφτά σε μία χώρα, αλλά τα λεφτά δε θα επιστρέψουν σε σας'”.

Όταν η δημοσιογράφος παρατήρησε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως έκανε καλή δουλειά, όμως στην Ελλάδα “σας μισούν”, αυτός απάντησε: “Οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να αναλύσουν αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση όπου κατηγορούν τους πάντες, και ειδικά αυτούς που την τελειώνουν, όχι αυτούς που δημιούργησαν αυτό το χάλι, γιατί ας μην το ξεχνάμε αυτό, δεν ήμασταν εμείς αυτοί που το έφτιαξαν”.