Μύλος με την εκκένωση των νησιών

Να εκκενωθούν όσα νησιά έχουν λιγότερους από 150 κατοίκους φέρεται ότι ζήτησε η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποδόθηκαν στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, κατά την επίσκεψή του, σήμερα, στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για το αμφιλεγόμενο αίτημα της τρόικας με τη δικαιολογία επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.

“Τους απαντήσαμε άμεσα ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε”, φέρεται πως δήλωσε ο Κωστής Μουσουρούλης ενώπιον δεκάδων εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ και ο Μουσουρούλης

Λίγη ώρα αργότερα, και μετά το σάλο αντιδράσεων που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευσή τους. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι “ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας. Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα”.

Δεν άργησε όμως να έρθει και διάψευση από την πλευρά του Κωστή Μουσουρούλη, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα περί “εκκένωσης μικρών νησιών”, απάντησε ότι “στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί.”

Αυτά είναι τα ελληνικά νησιά που ζητούν να εκκενωθούν από τους κατοίκους τους

Εάν ισχύει το αίτημα για εκκένωση νησιών τότε κάποια από τα νησιά που θα μείνουν έρημα είναι τα εξής:

Αιγαίο Πέλαγος
Γαύδος 150 κάτοικοι
Γαϊδουρονήσι 3
Θύμαινα 152
Αντίψαρα 4
Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
Περιστέρα 5
Πιπέρι 2

Κυκλάδες
Δήλος 14
Μακρόνησος 5
Κάτω Κουφονήσι 60
Ηρακλειά 151

Δωδεκάνησα
Ψέριμος 130
Φαρμακονήσι 74
Τέλενδος 54
Αρκιοί 54
Λέβιθα 8
Γυαλί 10
Σαρία 22
Κίναρος 2
Αργοσαρωνικός
Δοκός Ύδρας 43

Επτάνησα
Καστός Λευκάδας 78
Αντικύθηρα 44
Αντίπαξοι 64