Το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς πέφτει σε… τοίχο βουλευτών

Ίσως η πιο δύσκολη “αποστολή” της κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της θα είναι να περάσει από τη Βουλή το σχέδιο για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς οι αντιδράσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι έντονες και όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν μία τέτοια ρύθμιση.

Επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τέσσερις του ΠΑΣΟΚ μίλησαν στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για τη στάση τους απέναντι στο θέμα, δηλώνοντας αρνητικοί στην έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου.

Ιδιαίτερα αυστηρός είναι μάλιστα ο Βύρων Πολύδωρας, που τονίζει: “Δεν πρόκειται να πάρει ψήφο από εμένα διάταξη που θα πλειστηριάζει το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή”. Ο κ. Πολύδωρας διευκρινίζει ότι “δεν έχω καμία όρεξη να κάνω τον προστάτη του πλούσιου πρώτης κατοικίας, αλλά δεν χρειάζεται άρση για να τους πιάσουμε”.

Από την πλευρά της, η Φεβρωνία Πατριανάκου σημειώνει πως πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για γενναίες ρυθμίσεις δανείων, που θα πρέπει όμως να γίνουν σε καθεστώς ασφάλειας της πρώτης κατοικίας, καθώς “οτιδήποτε άλλο θα είναι μοιραίο”.

“Δε θέτω κόκκινες γραμμές, οριοθετώ τη γραμμή του αυτονόητου και της στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας”, δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, ενώ ο Μιχάλης Ταμήλος σχολιάζει: “Δεν θα αφήσουμε να βγουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των ελληνικών οικογενειών”.

Όμως και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας επισημαίνει πως το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, ενώ ο Μιχάλης Κασσής αναφέρει: “Προσωπικά δεν πρόκειται να υποστηρίξω άρση των πλειστηριασμών και ακόμη μια επιβάρυνση των πολιτών. Αυτή είναι και η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο”.