Μητσοτάκης: Εξασφαλισμένοι όσοι μπήκαν στο Δημόσιο με προσόντα

Εξασφαλισμένη είναι η παραμονή στο Δημόσιο των υπαλλήλων οι οποίοι μπήκαν με προσόντα και αξιοκρατικές διαδικασίες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα πως όσοι περισσότεροι επίορκοι βρεθούν, τόσοι λιγότεροι θα κινδυνεύσουν να μπουν σε κινητικότητα, ενώ ερωτηθείς πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μείνει μετά το 2015, εκτίμησε ότι ο αριθμός τους θα κυμαίνεται στους 600.000, με βάση την αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

"Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι να οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο. Η χώρα έχει αναλάβει μία δέσμευση για απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων μέχρι το 2014", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως οι οριζόντιες απομακρύνσεις δεν ήταν δίκαιες, όμως "δεν είχαμε το χρόνο να κάνουμε κάτι διαφορετικό", ενώ υποστήριξε πως η χώρα χρεοκόπησε λόγω του υπερτροφικού κράτους. "Αναγκαζόμαστε να προβούμε σε κινήσεις που δεν έχουν το στοιχείο της Δικαιοσύνης. Εάν είχαμε ξεκινήσει την αναδιάρθρωση του Δημοσίου πριν από τρία χρόνια, είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα δεν θα είχε 1,3 εκατ. ανέργων και συντάξεις φτώχειας", δήλωσε.

Όσον αφορά στο κατά πόσον οι άλλοι υπουργοί συνεργάζονται με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κατάρτιση της λίστας των υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.