Νέες δικαστικές περιπέτειες στο κατώφλι του Τάσου Μαντέλη

Πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού, Τάσου Μαντέλη για το σκάνδαλο της Siemens, κατέθεσε ο εισαγγελέας εφετών Γαληνός Μπρης, στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Η συγκεκριμένη πρόταση κατατίθεται ξεχωριστά από την όλη υπόθεση, υπό τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων, ενώ ο Γαληνός Μπρης ζητάει την παραπομπή Μαντέλη για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρόταση του εισαγγελέα προς το Συμβούλιο, τονίζεται ότι πρέπει να παραπεμφθούν επίσης, ο Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens, για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα, και οι Αριστείδης Μαντάς, πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αντωνία Μάρκου, στο όνομά της οποίας ήταν ο λογαριασμός του πρώην υπουργού, καθώς και ο Γ. Τσουγκράνης, κουμπάρος του υπουργού και επίσης παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

Βασική κατηγορία σε βάρος του Τάσου Μαντέλη είναι ότι πήρε 450.000 γερμανικά μάρκα από τη γερμανική εταιρεία με στόχο την προώθηση της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του συστήματος τηλεπικοινωνίας του δημόσιου τότε ελληνικού οργανισμού. Τα χρήματα προέρχονταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens και με το ψευδώνυμο “A. Rocos”.

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στο φως μετά από κατάθεση του Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος κατέγραφε το όνομα της Αντωνίας Μάρκου και το λογαριασμό της στην ελβετική τράπεζα UBS με στόχο την εισροή των χρημάτων για λογαριασμό, όπως αποδείχθηκε, του Τάσου Μαντέλη.

Σύμφωνα πάντως με την ομολογία του πρώην υπουργού ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής φαίνεται ότι δέχθηκε πράγματι αυτά τα χρήματα, κατόπιν όμως ισχυρίστηκε ότι ήταν απλώς μία χορηγία στήριξης της προεκλογικής του εκστρατείας.