Εξαιρούν από τις απολύσεις συνεργάτες υπουργών

Διάταξη - σκάνδαλο με την οποία εξαιρούνται από το μέτρο της κινητικότητας και τις απολύσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε υπουργικά γραφεία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη (αρ. 90 παρ 2) στην αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα προσμετρηθεί το γεγονός ότι έχουν θητεύσει δίπλα σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς.

Στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται: "Η αποτίμηση προσόντων του υπαλλήλου στηρίζεται σε επί μέρους κριτήρια που αφορούν τη βασική και επαγγελματική του εκπαίδευση, την εν γένει εργασιακή και διοικητική του εμπειρία, τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ.63/2005, και την εργασιακή του φυσιογνωμία όπως (δεξιότητες, ή επιδόσεις, ηθικές αμοιβές, πειθαρχικές ποινές, τις μακρόχρονες ή συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες ή αδικαιολόγητες απουσίες) και τον τρόπο εισαγωγής στους φορείς της παρ.1. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή του κατάσταση κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση ε. Όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν τίθενται κατά προτεραιότητα σε διαθεσιμότητα χωρίς αποτίμηση των προσόντων".

Η αναφορά αυτή περί "υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ.63/2005" ερμηνεύεται ως το παράθυρο που ανοίγει για να μείνουν εκτός κινητικότητας όσοι είναι συνεργάτες και σύμβουλοι σε υπουργικά γραφεία.