Οι “καυτοί” διάλογοι Τόμσεν-Βρούτση για τη μείωση στις συντάξεις

Πρόταση βόμβα για νέες μειώσεις στις συντάξεις επανέφερε χθες η τρόικα στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι δανειστές δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και θα κλείσουν οι μαύρες τρύπες του ασφαλιστικού.

Η αναφορά μάλιστα από μέρους της Τρόικας συνοδεύτηκε και από την σύγκριση του μέσου εισοδήματος από σύνταξη στην Ελλάδα, που είναι 915 ευρώ, έναντι της μέσης σύνταξης στη Γερμανία που είναι 830 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το υπουργείο στην άτυπη ενημέρωση που έγινε μετά τη χθεσινή συνάντηση απέκρυψε ότι οι δανειστές επανέφεραν θέμα μείωσης συντάξεων. Αντίθετα διέρρευσε ένα μέρος από τη συζήτηση που έγινε για τα εργασιακά, όπου η Τρόικα ζήτησε να αλλάξει μέχρι το Δεκέμβριο ο νόμος που προβλέπει τη διαδικασία για τις ομαδικές απολύσεις.

Τον διάλογο για τις μειώσεις στις συντάξεις αποκαλύπτει η εφημερίδα:

Μορς: Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η λειτουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρο είσπραξης οφειλών);
Βρούτσης: Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο. Λείπουν λεπτομέρειες. Θα σας δοθεί (τεχνικά κλιμάκια) εντός της ημέρας.

Μορς: Πότε θα λειτουργήσει;

Βρούτσης: Μετά την ψήφισή του.

Μορς: Πότε;

Βρούτσης: Σε ένα-δύο μήνες από σήμερα.

Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ:

Τόμσεν:Μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το θέμα των συντάξεων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό;

Βρούτσης: Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορούν να μειωθούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τόμσεν: Δεν σας είπα τι να κάνετε, αλλά μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το θέμα των συντάξεων; Δεν βλέπουμε πώς θα καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1 με 1,5 δισ. Αλλωστε το μέσο επίπεδο των συντάξεων στην Ελλάδα είναι στα 915 ευρώ, όταν σε άλλα κράτη, όπως στη Γερμανία, είναι στα 830 ευρώ».

Ο κ. Βρούτσης επαναλαμβάνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι επιλογή και η συζήτηση προχωράει σε άλλα θέματα.