Απολύσεις και κινητικότητα “πονοκέφαλος” για Μητσοτάκη-Στουρνάρα

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχαν, ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η κινητικότητα.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι "πραγματικά δύσκολη” και πρόσθεσε: “ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη μέχρι το Eurogroup”. Σημειώνεται ότι οι υπουργοί οικονομικών συνεδριάζουν την επόμενη Δευτέρα. Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών έλεγαν ότι εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον αν η Ελλάδα και πως θα λάβει τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

"Καλά προετοιμασμένοι" για τη συνάντηση με την τρόικα, δήλωσαν οι παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας πως "ό,τι σας έχουμε πει έως τώρα ισχύει" σχετικά με το αίτημα για παράταση στο χρονοδιάγραμμα για τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά τους, οι παράγοντες του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι προτείνεται στην τρόικα ως ισοδύναμο μέτρο για το κλείσιμο της "τρύπας" στον ΕΟΠΠΥ, την όποια υπέρβαση δαπάνης να τη χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές. "Το σύστημα είναι έτοιμο, εμείς θα βάλουμε τα νούμερα", ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ενώ, δήλωσαν "είμαστε ευτυχείς" σχετικά με την απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να τοποθετήσει ελεγκτές στον ΕΟΠΥΥ και τους προκάτοχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Σημειώνεται, ότι οι συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας αρχίζουν στις 17:00 με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στις 19:30 οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ώστε η δόση των 8,1 δισ. ευρώ να εκταμιευθεί εντός του Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί ζήτημα χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος εκ μέρους του ΔΝΤ, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε προσωρινή αποχώρηση του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στις σημερινές επαφές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους κ.κ. Πώλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) στις 5 το απόγευμα αναμένεται να εξετασθούν το δημοσιονομικό κενό του 2013 που υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και προέρχεται κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, οι εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις και στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

Η τρόικα επιδιώκει να δοθεί μία οριστική λύση για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ , που ευθύνονται για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013- 2014 και όχι μία προσωρινή και ως εκ τούτου ζητεί την μείωση των δαπανών του Οργανισμού σε μόνιμη βάση. Ο Α. Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, επεσήμανε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ότι το κενό θα καλυφθεί με μέτρα που είχαν προετοιμάσει οι προκάτοχοι του.

Αναφορικά με το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει μικρή παράταση τρόικα, δεδομένης και της αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η τρόικα θα δεχθεί να δώσει περιθώριο λίγων μηνών. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα οπότε οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για  25.372 αποχωρήσεις από το Δημόσιο το 2013 και άλλες 24.654 αποχωρήσεις το 2014. Η τρόικα θεωρεί πως αν και το κυβερνητικό σχέδιο είναι να επιτευχθούν με εθελοντικό τρόπο οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για τη μείωση του προσωπικού, ωστόσο αυτοί οι στόχοι δεν θα είναι αξιόπιστοι αν δεν υπάρξουν κάποιες περιορισμένες υποχρεωτικές απολύσεις.

Στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας θα εξετασθεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα έχει προχωρήσει και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι η τρόικα έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τον εισπρακτικό μηχανισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και επιμένει ο φόρος  να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο και οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα συζητήσουν για το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε θα προσδιορισθούν τα νέα μέτρα του 2015 - 2016 στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.