Τρέχουν για τα πρόσωπα, δεν βιάζονται για την προγραμματική συμφωνία

Στην τελική ευθεία πριν την ανακοίνωση των νέων προσώπων, που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, βρίσκονται Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος και τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Με τα ονόματα να δίνουν και να παίρνουν, τα πάντα αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη συνάντηση, που θα έχουν μέσα στη μέρα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι η ποσόστωση είναι δύο στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία προς ένα από το ΠΑΣΟΚ, η προοπτική του περιβόητου μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος – που εξαγγέλλεται κάθε φορά με τυμπανοκρουσίες από τον εκάστοτε πρωθυπουργό - πηγαίνει και πάλι στις καλένδες. Κι αυτό, γιατί ο κανόνας "2 προς 1" θα λειτουργήσει όχι στην υπάρχουσα δομή, ούτε σε μικρότερη, αλλά σε μεγαλύτερη, ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα καλυφθούν και 4 έως 6 θέσεις αναπληρωτών υπουργών, που είχαν προβλεφθεί, αλλά παρέμεναν έως και σήμερα αστελέχωτες !

Γεγονός, πάντως, είναι πως όσοι παραμείνουν και όσοι αποδεχθούν να μπουν στην κυβέρνηση, θα πουν το "Ναι" χωρίς να γνωρίζουν την πολιτική, πάνω στην οποία θα δουλέψουν. Κι αυτό, γιατί – όπως όλα δείχνουν – αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν μόνο οι βασικές κατευθύνσεις της προγραμματικής συμφωνίας, με τις λεπτομέρειες - στις οποίες συνήθως κρύβεται ο διάβολος – να καθορίζονται σε... δεύτερο χρόνο !

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης, πολλά θα εξαρτηθούν από το ρόλο, που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτός από αυτόν του αντιπροέδρου, ο οποίος πρέπει να θεωρείται δεδομένος (εξετάζεται να αναλάβει και τον τομέα της δικαιοσύνης).

Οι δύο εταίροι, και περισσότερο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και θέση δεύτερου αντιπροέδρου, με την οποία φλερτάρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (σε αυτή την περίπτωση, θα αναλάβει και το κομμάτι των επενδύσεων). Αυτό θα σημάνει και αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Εξωτερικών, για το χαρτοφυλάκιο του οποίου ακούγεται η επαναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη.

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή στελέχους από την Ιπποκράτους στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών – δεν θα είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης – και στη θέση του υφυπουργού για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση – δεν θα είναι ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η κάλυψη της θέσης του Αντώνη Μανιτάκη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το Μάκη Βορίδη να είναι εκ των φαβορί.

Μέγα ζητούμενο είναι και τι θα γίνει με τα – κρίσιμα – υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Ποιοι, δηλαδή, θα τα στελεχώσουν.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι ξεκίνησε σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε σύσκεψη στελεχών υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου για έγκριση της νέας προγραμματικής συμφωνίας καθώς και των προσώπων που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση Σαμαρά.