Μπουτάρης: Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τελείωσε

Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει πλέον τον κύκλο του και δημιουργεί πλέον πολλά προβλήματα στον κόσμο σαν όνομα, σχολιάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”.

“Έχω πει παλιότερα και με έχουν ψέξει γι' αυτό, ότι εγώ είμαι πιο ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους, εννοώντας προφανώς ότι έχω μία σοσιαλδημοκρατική αντίληψη ευρωπαϊκού τύπου. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του. Και σαν όνομα πλέον δημιουργεί πολλά προβλήματα σε πάρα πολύ κόσμο. Δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου ή του Βενιζέλου ή του Σημίτη. Είναι ένα το ΠΑΣΟΚ, όλοι το χρησιμοποίησαν, όλοι το υπηρετήσαν, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε τελείωσε”, τονίζει ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας: “Πρέπει να υπάρξει μία νέα κατάσταση σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ τότε, όταν ξεκίνησε, προφανώς και συγκινούσε όλο τον κόσμο. Τώρα, όμως, δεν συγκινεί σχεδόν κανέναν. Πρέπει να βρούμε τι είναι αυτό που θα μπορεί να συγκινήσει σήμερα τον κόσμο και θα δώσει άλλες ωθήσεις”.

Ερωτηθείς αν ήταν διατεθειμένος να μπει μπροστά μαζί με άλλους σε ένα εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, απαντά μεταξύ άλλων: “Οποιοδήποτε κίνημα που θα στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου ευρύτερου, ενός σχήματος το οποίο θα καλύψει το χάσμα ανάμεσα στους σημερινούς υπάρχοντες πόλους, δηλαδή ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οποιοδήποτε τέτοιο σχήμα που θα είναι απαλλαγμένο από άλλου τύπου φιλοδοξίες και καταστάσεις, σαφώς θα το υποστηρίξω, αλλά δεν έχω φιλοδοξίες να ηγηθώ”.

Τι πρέπει όμως να γίνει για να συσπειρωθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, που δείχνει κατακερματισμένος; Σύμφωνα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, “πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η σοβιετικού τύπου αντίληψη που υπάρχει ακόμη ότι το κράτος τα κάνει όλα”, όπως και οι κομματικές και πελατειακές αντιλήψεις. “Αυτά είναι παρωχημένα πράγματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι στη βάση του κάθε πράγματος είναι ο άνθρωπος. Τα 'εγώ' και οι φιλοδοξίες πρέπει να τιθασευτούν”, υπογραμμίζει.

Όσον αφορά στην υπόθεση της ΕΡΤ, ο κ.Μπουτάρης κάνει λόγο για κακό χειρισμό από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

“Το αρχικό λάθος που έγινε σε αυτήν την κυβέρνηση είναι αυτό το περίφημο 4-2-1. Δηλαδή το μοίρασμα των θέσεων του κρατικού τομέα ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης σε αυτήν την αναλογία. Δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η κομματική αντίληψη στη διαχείριση των πραγμάτων. Για μένα θα έπρεπε όταν κάθισαν οι αρχηγοί και συμφώνησαν για την τρικομματική κυβέρνηση να συμφωνήσουν και ότι οι αναδιαρθρώσεις και οι διορισμοί θα γίνουν μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια. Τα οποία θα τα κρίνουν τρίτοι και όχι οι κομματικοί”, σημειώνει.