Ποια είναι η νέα κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή

“Πυρετός” επαφών της Συγγρού και της Ιπποκράτους με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, μετά και το οριστικό “αντίο” της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, που αφήνει τα δύο πλέον κόμματα της συγκυβέρνησης με μόνο 153 βουλευτές, 125 από τη ΝΔ και 28 από το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι μάλλον πλασματικός, καθώς δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι στήριξη στην κυβέρνηση θα παράσχουν, αν τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα ήταν καταστροφικό και πρέπει να αποφευχθεί, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να μην καταρρεύσει.

Με τους κ. κ. Λοβέρδο και Αηδόνη η κυβέρνηση φτάνει στους 155 βουλευτές που τη στηρίζουν, όμως εξίσου βέβαια θα πρέπει να θεωρείται και η στήριξη των Κώστα Μαρκόπουλου και Θοδωρή Σολδάτου, που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να επιστρέψουν στο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά.

Αντίθετα, κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο Νίκος Σταυρογιάννης, που δε φαίνεται διατεθειμένος να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, ενώ “γρίφος” παραμένει η στάση του Γιώργου Κασαπίδη.

Μάλιστα, από τη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον, αλλά όχι για την ώρα, να παράσχουν στήριξη στην κυβέρνηση και στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ή ακόμα και στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, "φωτογραφίζοντας" πιθανότατα τους Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανό, που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με τη στάση που κρατά ο Φώτης Κουβέλης.

Εν μέσω του κλίματος αυτού, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε το μεσημέρι τηλεφωνική συνομιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με κεντρικό θέμα την μετά Κουβέλη εποχή της συγκυβέρνησης, και αναμένεται σύντομα οι δύο αρχηγοί να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση, μετά και την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ακυρώσει την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη, που επρόκειτο να γίνει στις 19:00 απόψε.