Παραιτούνται οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ

Παραιτούνται οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία της πρότασης Κουβέλη για απόσυρση από την κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά, "Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους".

Πάντως ο κ. Κουβέλης έχει εισηγηθεί να μην αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση αν και πολλά στελέχη και βουλευτές ζητούν το κόμμα τους να πάρει διακριτές αποστάσεις από τη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι υπουργοί παραιτούνται, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υφυπουργού υγείας Φ. Σκοπούλη: "Τέλος φεύγουμε από την κυβέρνηση".

"Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα καταθέσω σήμερα την παραίτηση μου στην πρωθυπουργό" δήλωσε ο Μανιτάκης

Η συζήτηση, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, έγινε σε χαμηλούς τόνους, με τους περισσότερους ομιλητές να στηρίζουν την θέση του κ. Κουβέλη και να τονίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να πορεύεται απέναντι στη κυβέρνηση από θέσεις ευθύνης. Ο Αντώνης Μανιτάκης, κατά πληροφορίες, ανέφερε ότι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο δεν σημαίνει απολύσεις.

Ωστόσο εκφράστηκαν σαφείς διαφωνίες, μεταξύ άλλων από τους κ. Βασίλη Οικονόμου, Γεράσιμο Γεωργάτο, Π. Λειβαδά και Θόδωρο Παπαθεοδώρου, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα ενώ άσκησαν κριτική για την τακτική που ακολούθησε το κόμμα και τη μη αποδοχή του τελικού συμβιβασμού για την ΕΡΤ.

Μάλιστα έκπληξη προκάλεσε το χθεσινό ξέσπασμα του βουλευτή κ. Γρηγόρη Ψαριανού, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο οποίος ήταν ανήσυχος στους διαδρόμους του κόμματος.

Ο κ. Ψαριανός μιλώντας στο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη φέρεται να του είπε -μετά τη δήλωση του κ. Κουβελη- ότι δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει αύριο στη νέα κοινή συνεδρίαση της ΚΟ της εκτελεστικής επιτροπής.

Ο κ. Ψαριανός εξέφρασε επίσης την απορία του γιατί μέχρι το απόγευμα υπήρχε στη ΔΗΜΑΡ ένα συναινετικό κλίμα και λίγο πριν τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το κλίμα ανετράπη και επικράτησε η σκληρή γραμμή σύγκρουσης με τον κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Κουβέλη, ο πρόσεδρος της ΔΗΜΑΡ μέχρι αργά το βράδυ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη του κόμματος των οποίων ζητούσε κατ' ιδίαν τις εισηγήσεις τους.

Πάντως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ και τι θα κάνει. Αν δηλαδή θα αποσύρει μόνο τους υπουργούς της και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ή αν θα είναι οριστική και ολική η αποχώρηση.

Παραιτήθηκε και επισήμως ο Μανιτάκης

Την παραίτησή του υπέβαλε και επισήμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μετά την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία και τον είχε προτείνει, να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρονται τα εξής:

“Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης υπέβαλλε σήμερα 21 Ιουνίου 2013 την παραίτηση του, στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά”.

Ν. Μπίστης: Ο Κουβέλης θα έχει την τύχη Καρατζαφέρη

Οριστική φάινεται να είναι η ρήξη του Νίκου Μπίστη με τον Φώτη Κουβέλη μετά τις δραματικές εξελίξεις και την ουσιαστική αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.Με μία ανάρτηση του στο facebook ο Νίκος Μπίστης διαχωρίζει την στάση του από αυτήν του Φώτη Κουβέλη κάνοντας λόγο για παραλογισμό, ενώ τονίζει ότι το κόμμα θα έχει την τύχη του ΛΑΟΣ.

Διαβάστε τι έγραψε:

"Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαρας. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χωρά σε περιπέτεια. Ξέρω οτι ορισμένοι θα ψάξετε τα » βαθύτερα αίτια» και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Αγγλοι το λένε «It is the short answer». Ο Σημιτης το είπε αλλιώς: » ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση». Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε οτι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή( πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της καταληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της".

Σύμφωνα με την εφημερίδα 'Τα Νέα" ακόμα και ο σκληρός πυρήνας των στελεχών που επικροτούν τη σκληρή στάση είναι μουδιασμένα καθώς επιχειρούν να διαβάουν την επόμενη μέρα για το κόμμα. Ωστόσο ικανοποίηση εκφράζουν στελέχη όπως ο Άρης Τσουκνίδας και η Σοφία Ανδριοπούλου που ήθελαν την οριστική ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά.

Οικονόμου: Να μείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

Να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Οικονόμου. Μιλώντας στο Mega τάχθηκε κατά της απόσυρσης του κόμματος από την τρικομματική κυβέρνηση. Η δήλωση του έγινε λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις ανακοινώσεις Κουβέλη για ρήξη με την κυβέρνηση.

Μιλώντας αργότερα στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι πρέπει να μείνει η ΔΗΜΑΡ με υπουργούς και μάλιστα ενισχυμένη.