Σκυλλακάκης: Στην Ελλάδα 360 εκατ. ευρώ από τα φθοριούχα αέρια

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την προσαρμογή των χωρών του Νότου στον νέο Κανονισμό, ο οποίος στοχεύει στη μείωση των εκπομπών των φθοριούχων αερίων στην Ευρώπη και την αντικατάστασή τους με εναλλακτικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Η χρηματοδότηση που θα προκύψει για τη χώρα μας από την εφαρμογή αυτού του μέτρου, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και Προέδρου της Δράσης Θ. Σκυλακάκη, μπορεί να φτάσει για την Ελλάδα έως και στα 360 εκατομμύρια ευρώ από το 2015 έως το 2023.

Τα φθοριούχα αέρια χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων όπως για παράδειγμα τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες, έχουν εξαιρετικά υψηλό δυναμικό θέρμανσης του πλανήτη και την ιδιότητα να παραμένουν στην ατμόσφαιρα για αιώνες μετά την εκπομπή τους. Ο νέος Κανονισμός προωθεί τη μείωση των εκπομπών από τα φθοριούχα αέρια, με σταδιακό περιορισμό της χρήσης τους και την αντικατάστασή τους, όπου αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, από τα λεγόμενα "φυσικά" ψυκτικά (π.χ. αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες) ή από άλλα αέρια λιγότερο βλαβερά για το περιβάλλον.

Χωρίς τη χρηματοδότηση από το νέο ταμείο, η αντικατάσταση ή η προσαρμογή των υπαρχόντων συσκευών και του επιχειρηματικού εξοπλισμού στις νέες τεχνολογίες, θα είχε μεγαλύτερο κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, οι οποίοι θα καλούνταν να πληρώσουν αυτή τη διαφορά μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα λεγόμενα "φυσικά" ψυκτικά υλικά σε χώρες με θερμά κλίματα όπως η Ελλάδα, είναι περισσότερο ενεργοβόρα και άρα έχει αυξημένες απαιτήσεις για ηλεκτρική ενέργεια.

Με τροπολογία του εισηγητή της Ομάδας του ALDE, Θ. Σκυλακάκη, τα έσοδα που θα προκύψουν και τα οποία θα είναι πολύ περισσότερα για τη χώρα μας σε σχέση με τη συμμετοχή της στο Ταμείο, θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους προσαρμογής στις χώρες με αυξημένη θερμοκρασία και αυξημένη χρήση των φθοριούχων αερίων, για την ενθάρρυνση της συλλογής και ανακύκλωσής τους δημιουργώντας οικονομικά κίνητρα και αγορά για τα ανακυκλωμένα αέρια καθώς και για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

Ταυτόχρονα, ο Θ. Σκυλακάκης εισήγαγε την εξαίρεση για όλα τα κλιματιστικά μηχανήματα τα οποία θα λειτουργούν με ανακυκλωμένα φθοριούχα αέρια, να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για έναν επιπλέον χρόνο μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία κατάργησής τους (2021) καθώς και τη δυνατότητα για τα Κράτη Μέλη να ζητούν εξαιρέσεις εφαρμογής του Κανονισμού για κλιματικούς, οικονομικούς και τεχνικούς λόγους, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ψυκτικά μηχανήματα, αυτές θα εξαιρούνται των άμεσων προβλέψεων του Κανονισμού λόγω του δυσανάλογου κόστους που θα πρόεκυπτε γι΄ αυτές με την εφαρμογή του και θα μπορούν να προσαρμοστούν σταδιακά μετά το 2020.

Για τη συντήρηση των ψυκτικών συσκευών με δυναμικό θέρμανσης (GWP) πάνω από 2500, με τροπολογία του Θ. Σκυλακάκη εκ μέρους της Ομάδας των Φιλελευθέρων, δίνεται η δυνατότητα να γίνεται η συντήρηση με ανακτημένα και ανακυκλωμένα αέρια, για πέντε ακόμη χρόνια, έως το 2022, ώστε να μην αναγκαστούν να μεταβούν απότομα σε διαφορετικές τεχνολογίες.

Σε δήλωσή του, ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι "Η σημερινή ψηφοφορία δικαίωσε τις προσπάθειες μηνών, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι καταναλωτές το κόστος προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες που παράγουν οι χώρες του Βορρά και καταναλώνουν οι χώρες του Νότου, εξασφαλίζοντας τόσο τα κονδύλια όσο και τον απαιτούμενο χρόνο για την χρήση των νέων ψυκτικών, έχοντας ταυτόχρονα το επιθυμητό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα".

Η Έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων για την μείωση των εκπομπών από τα φθοριούχα αέρια, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος του 2013.