Δένδιας: Να ενσκήψει η Ευρώπη στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης απηύθυνε μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Νίκος Δένδιας.

Εμείς είμαστε μια χώρα 10.000.000 ανθρώπων. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε 500-600.000 παράνομους μετανάστες. Δεν μπορούμε, απλούστατα. Όπως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να απορροφήσει 10. 000.000  παράνομους μετανάστες. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Πρέπει να ενσκήψει στο πρόβλημα, πρέπει να δει το πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσει τη συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό”, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε παρουσιάσει στα μέλη της επιτροπής τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, ελέγχου και προαναχωρησιακών κέντρων, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της χορήγησης ασύλου, κάνοντας λόγο για 55.000 αιτήσεις που εκκρεμούν από τα προηγούμενα χρόνια, στον έλεγχο των συνόρων, για τον οποίο υπογράμμισε πως είναι πιο αποτελεσματικός πλέον με την επιχείρηση “Ασπίδα”, ενώ προανήγγειλε και το πρόγραμμα “Ποσειδών”, το οποίο θα αντιμετωπίζει τη λαθρομετανάστευση από το Αιγαίο, αλλά όπως είπε είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού.

Όσο για τη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών ροών, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι το κόστος του θα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ ανά έτος, εκ των οποίων η ευρωπαϊκή συνεισφορά κυμαίνεται στα 178 εκατ. ευρώ, ενώ λείπουν 72 εκατ. ευρώ. “Μιλήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν προτείνει να χρησιμοποιήσουμε τα ποσά που έχουμε στη διάθεσή μας, τα έχουμε απορροφήσει όλα, και τώρα μας προτείνει η Κομισιόν να χρησιμοποιήσουμε τα διαφορετικά ταμεία. Τα διαφορετικά ταμεία δίνονται σε προτιμησιακή βάση, επομένως δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το κάνουμε, κυρίως για να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αλλά φοβάμαι ότι η χρηματοδότηση δεν επαρκεί”, σημείωσε.