Βενιζέλος και Κουβέλης στην κυβέρνηση;

Τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό που αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουλίου συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί στην αποψινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μετά από τρεις ώρες και 20 λεπτά.

Άγνωστο παραμένει ακόμα το τι συζητήθηκε και αν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα αναλάβουν τελικά πόστο αντιπροέδρων ή υπουργών, και οι εξελίξεις αναμένονται πλέον την ερχόμενη Τετάρτη, όταν οι τρεις αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου.

Στις δηλώσεις του από την Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε πως είναι άμεση ανάγκη η επικαιροποίηση της προγραμματισκής συμφωνίας της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι επείγει ο ανασχηματισμός και η βελτίωση του συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε πως, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρωθυπουργός οφείλει να θέσει σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως "περιμένουμε χωρίς καθυστέρηση όλες οι συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να λειτουργήσουν πραγματικά".

Νωρίτερα, τo news. gr είχε μεταδώσει τα εξής:

Πρόταση εννέα σημείων κατέθεσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, μετά από τρεις ώρες και 20 λεπτά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

Διορισμό διακομματικής επιτροπής, που θα διοικήσει την ΕΡΤ, και θα αναλάβει να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων, τεχνικών και δημοσιογράφων, καθώς και να καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και να παρακολουθεί την εφαρμογή του.

Η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού.

Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νέα ραδιοτηλεόραση και κάλυψη μέσω ΑΣΕΠ των θέσεων όπου απαιτείται σε φορείς του Δημοσίου.

Να γίνει συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων.

Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.

Διορισμός αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στις αρχές Ιουλίου.

Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Συντονισμός των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Κι ενώ αναμένονται οι αντιδράσεις Βενιζέλου και Κουβέλη, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να συσταθεί και να αρχίσει να τρέχει η ΝΕΡΙΤ, αλλάζει σίγουρα τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους ενδοκυβερνητικούς συσχετισμούς.