Σαμαράς-Βενιζέλος: Οι διαφωνίες και το τηλεφώνημα-βάλσαμο

Χρειάστηκε ένα τηλέφωνο για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στους τρεις της συγκυβέρνησης.

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της δυσφορίας του πρωθυπουργού για τις ενστάσεις και τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου χρειάστηκε μία τηλεφωνική επικοινωνία για την αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης.

Αν και οι σχέσεις των τριών κομμάτων που συνεργάζονται στην κυβέρνηση βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, η αναζήτηση νέου σημείου ισορροπίας αποτελεί μονόδρομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", ο κ. Βενιζέλος έκανε τώρα ένα βήμα πίσω, όμως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προτείνει ξανά επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών εταίρων της κυβέρνησης.

Κανείς από τους τρεις δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζεται ενοχλημένος από τη στάση του κ. Σαμαρά, την οποία κρίνει ως μοχλό πίεσης βάσει των δημοσκοπήσεων που "συρρικνώνουν" τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

Και αυτό επειδή θεωρεί ότι αν οι τρεις εταίροι έρθουν σε ρήξη, "φθαρμένος" θα είναι προσωπικά και ο Αντώνης Σαμαράς, ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτο κόμμα.

Σε τέτοια περίπτωση, η Ιπποκράτους, λένε οι πληροφορίες, θα δεχτεί να συμμετάσχει σε νέο κυβερνητικό σχήμα μόνο αν πρωθυπουργός είναι "τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής".

Το γάντι στον Σαμαρά...

Ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τις εξελίξεις μέσα από την επόμενη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, που θα πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός της εβδομάδας που ξεκινά.

Θα επιχειρήσει ο Αντώνης Σαμαράς "σύσκεψη εργασίας"; Κι αν ναι, με ποια ατζέντα; Θα αναφερθεί πρωτίστως στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την τρόικα ή θα κάνει δεκτό το αίτημα Βενιζέλου για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των εταίρων; Αν πράξει το δεύτερο, θα είναι σαν να έχει δεχτεί επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει τη μέση οδό. Θα υποστηρίξει ότι η τήρηση χαμηλών τόνων ευνοεί και τα τρία κόμματα, καθώς η εικόνα αστάθειας απομακρύνει τους "μετριοπαθείς" ψηφοφόρους, άποψη που βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ενάντιος και στην ιδέα σαρωτικού ανασχηματισμού, στο πλαίσιο της τακτικής της μετριοπάθειας.