Στο κατώφλι του Συνεδρίου η Νέα Δημοκρατία

Με μήνυμα προς τους κυβερνητικούς εταίρους να επιδείξουν "υπευθυνότητα" και σύνθημα για σκληρό διμέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη έναν κύκλο προσυνεδριακών περιοδειών που οδηγούν τη ΝΔ στην τελική ευθεία για το 9ο τακτικό Συνέδριο (28-30 Ιουνίου στο Τάε Κβον Ντό Φαλήρου).

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν το γαλάζιο Συνέδριο να προσδώσει δυναμική στη ΝΔ και να ενεργοποιήσει την κομματική μηχανή και την κομματική βάση, που σήμερα εμφανίζεται αποδιοργανωμένη. Κεντρικός στόχος του κ. Σαμαρά, είναι, όπως αναφέρουν τα Νέα η ΝΔ να αναδειχθεί μέσα από το Συνέδριο ως κυρίαρχος πυλώνας της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει την ανανέωση του κομματικού δυναμικού με στελέχη κυρίως από τους κόλπους της ΟΝΝΕΔ και με την επανάκαμψη στελεχών που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα ή είχαν αδρανοποιηθεί. 

Στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, όπου η ατζέντα επικεντρώνεται στη εξωτερική και στην αμυντική πολιτική, ο πρωθυπουργός θα σταθεί ιδιαίτερα και στην παραδοχή του μνημονιακού «λάθους» από το ΔΝΤ, ζητώντας αναθεώρηση του σχεδίου υπερφορολόγησης.

Κεντρικό πάντως πρόσωπο του Συνεδρίου θα αποτελέσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς σηματοδοτεί περισσότερο από κάθε άλλον στην παρούσα περίοδο την απόπειρα διεύρυνσης της ΝΔ και προς την Κεντροαριστερά.

Σε ό,τι αφορά τέλος τον επόμενο γραμματέα της ΝΔ, σχεδόν προεξοφλείται ότι αυτός θα είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος έχει πάρει τα εύσημα για τις οργανωτικές του ικανότητες από τον πρωθυπουργό και ο οποίος φαίνεται ότι θα διαδεχθεί τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Η «χημεία» του τελευταίου με τον Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως δεν έδεσε, ενώ για πολλούς αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να γίνει ο ανασχηματισμός μετά το Συνέδριο.