Εσπασε ο φινλανδικός… πάγος

Την αλλαγή του κλίματος σε μια χώρα που δεν διακρίθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν για τις... φιλελληνικές της θέσεις επεδίωξε ο Αντ. Σαμαράς, με την επίσκεψή του στο Ελσίνκι, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με το "Έθνος" αυτό που τώρα περιμένει η ελληνική κυβέρνηση είναι η τόνωση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας, η προώθηση επενδύσεων στη χώρα μας και -φυσικά- η αύξηση τουριστικού ρεύματος από το σύνολο των σκανδιναβικών χωρών προς τους ελληνικούς προορισμούς.

Αυτά ακριβώς τα θέματα κυριάρχησαν και στη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον Φινλανδό ομόλογό του Γ. Κατάινεν και όπως βεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού, είναι σαφής η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι Φινλανδοί αντιμετωπίζουν πλέον τη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι "το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απλώς δεν υφίσταται" και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν μιλά πια για grexit αλλά για grecovery".

Από την πλευρά του, ο κ. Κατάινεν, ο οποίος δεν απέκλεισε στο άμεσο μέλλον να τεθεί θέμα νέου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, μίλησε με θετικά λόγια για τις προσπάθειες της χώρας μας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα έχει ισχυρή ηγεσία, έχει πάρει σκληρά μέτρα και έχει επιβάλει φόρους, αλλά, ήδη, φαίνονται αποτελέσματα".

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις, αλλά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο κ. Κατάινεν ρωτήθηκε για το θέμα των εγγυήσεων που είχε πάρει προκειμένου να συμμετάσχει στον δανεισμό της Ελλάδας, κάτι για το οποίο δέχεται κριτική και στο εσωτερικό της χώρας του και απάντησε ότι αυτά έχουν γίνει δημόσια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του απάντησε ότι αυτό το θέμα αφορά το φινλανδικό κράτος και τις ελληνικές τράπεζες που έδωσαν τις εγγυήσεις και όχι το ελληνικό δημόσιο.