“Η χώρα θα αποκτήσει ολοκληρωμένο εθνικό κτηματολόγιο έως το 2020”

Μείζονος σημασίας θεσμική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας τα έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της.
 
Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία εισήχθη το νομοσχέδιο για τη συμπλήρωση των διατάξεων του Κτηματολογίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευ. Λιβιεράτος, διαβεβαίωσε για το δημόσιο χαρακτήρα του φορέα εκτέλεσης του έργου και τον έλεγχο από το αρμόδιο υπουργείο.
 
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, ανέφερε ότι με το σχέδιο νόμου επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής πληροφοριών, που αφορούν την ατομική, δημοτική και δημόσια περιουσία. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η χώρα μας θα αποκτήσει ολοκληρωμένο εθνικό κτηματολόγιο έως το 2020.
 
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, υπεραμύνθηκε της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου από δημόσιο οργανισμό και το χαρακτήρισε κοινωνικό αγαθό. Όπως σημείωσε, "με την απόφαση αυτή στοιχεία απεικόνισης των γαιών περνάνε σε ανώνυμη εταιρεία χωρίς να υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας του Δημοσίου". Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διατηρήσει το κράτος την κατάρτιση, τον έλεγχο και την αξιοποίηση του κτηματολογίου, υπερασπιζόμενο τη δημόσια αποστολή του και να μη δοθεί σε μία ιδιωτική κατ' ουσίαν εταιρεία.
 
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας, υπογράμμισε ότι το εθνικό κτηματολόγιο αποτελεί βάση ανάπτυξης για τη χώρα που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα. Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως από τους 11.000 χάρτες έχουν γίνει μόλις 900.
 
Η ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και μίλησε για κατάργηση μίας μικρής και ευέλικτης μονάδας του Δημοσίου, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος, για τη δημιουργία μίας ανώνυμης εταιρείας.
 
Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του κτηματολογίου "γεφύρι της Άρτας", κάνοντας λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης.
 
Η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η κατάρτιση του κτηματολογίου, το οποίο χαρακτήρισε ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.
 
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε ότι κινείται στη λογική των επιταγών της ΕΕ, η οποία με τη σειρά της εξυπηρετεί τα συμφέροντα της καπιταλιστικής οικονομίας.