Κουτσούμπας: Ο καιροσκοπισμός είναι σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ

“Όργιο καταστολής και αυταρχισμού της κυβέρνησης Ερντογάν” κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στα γεγονότα της Τουρκίας, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον “αδελφό τουρκικό λαό και ιδιαίτερα στα μέλη και στελέχη του ΚΚ Τουρκίας, το οποίο μόνο αυτό μέχρι στιγμής έχει 500 τραυματίες”.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενδελεχούς μελέτης της κατάστασης, σημειώνοντας ότι αυτό το ξέσπασμα αγανάκτησης οφείλεται σε μια σειρά οξυμένων προβλημάτων του λαού της Τουρκίας, και εκτίμησε ότι οξύνονται οι αντιθέσεις στο πολιτικό σύστημα της γείτονος χώρας.

Παρουσιάζοντας το κάλεσμα του ΚΚΕ για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας και την έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του λαού, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στον λαό, όχι καλώντας τον απλώς σε μια απλή συζήτηση, αλλά με στόχο αυτή να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα με την κατάθεση εκ μέρους των συμμετεχόντων της δικής τους πείρας και συμβολής, ώστε να γίνει “το αποφασιστικό βήμα ανασυγκρότησης του λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας”.

Ο κ. Κουτσούμπας παρατήρησε ότι η εξέλιξη της κρίσης είναι απρόβλεπτη, σημειώνοντας ότι η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη θα στηριχθεί στην ήδη υποτιμημένη τιμή της εργατικής δύναμης και στο σάρωμα των κοινωνικών κατακτήσεων, και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση από αυτήν τη σκοπιά και όχι από το αν θα έλθει η ανάκαμψη, “καθώς αυτή -αναιμική μεν- θα έλθει όταν έχεις χάσει το 30% του ΑΕΠ”.

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως “όταν μιλά για ανάκαμψη εννοεί, παρά τις διαφορές του με άλλους, καπιταλιστική ανάκαμψη” και τονίζοντας ότι “μια τέτοια ανάκαμψη με όποια κυβέρνηση και με όποιο μείγμα, με στιλ Μέρκελ ή στιλ Ομπάμα, με κινέζικα ή γερμανικά κεφάλαια, με χαλάρωση και έξοδο από το ευρώ, ή παραμονή στην Ευρωζώνη, θα είναι αντιλαϊκή, εφόσον δεν αμφισβητείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης”.

Ερωτηθείς αν ο κόσμος ενδιαφέρεται για την ανάδειξη των διαφορών ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ ενδιαφέρεται να αναδείξει τι αντικειμενικά συμφέρει τον λαό. Επεσήμανε ότι η πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι “εντός των τειχών” και θα στηρίξει το σύστημα, και πρόσθεσε ότι σε σειρά στρατηγικών ζητημάτων παρουσιάζει συνεχείς αλλαγές θέσεων. “Οι συνεχείς παλινωδίες και ο καιροσκοπισμός είναι το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ” σχολίασε.

Ο κ. Κουτσούμπας δεν τάχθηκε κατά της αντιρατσιστικής νομοθεσίας “όπου χρειάζεται”, ενώ τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται από το ίδιο το λαϊκό κίνημα “και από τον ποινικό νόμο, όπου πρέπει”.