Ρεπούση: “Εθνικός μύθος” ο χορός του Ζαλόγγου

Μία ακόμα αμφιλεγόμενη τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση για ιστορικά γεγονότα έρχεται να προκαλέσει αντιδράσεις, μετά την τοποθέτησή της ότι δε θα πρέπει να ποινικοποιηθεί η άρνηση των γενοκτονιών των Ποντίων και των Αρμενίων.

Μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 989, η ιστορικός και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. “Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη”, τόνισε, εμμένοντας στη θέση της που προκάλεσε αντιδράσεις.

Όμως αίσθηση προκάλεσε και η απάντησή της στην ερώτηση για το αν ο περίφημος “χορός του Ζαλόγγου” υπήρξε ή όχι. “Κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους”, σχολίασε η κ. Ρεπούση, ανοίγοντας πιθανότατα ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης.

Ερωτηθείσα αν νιώθει θύμα. Λόγω των επιθέσεων που έχει δεχθεί για τις απόψεις που εκφράζει, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημειώνει: “Ασκείται μια τρομοκρατία στη δική μου περίπτωση. Η Δημοκρατία μας έχει να χάσει από αυτή την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Δεν αισθάνομαι θύμα. Οι τακτικές ιεράς εξέτασης έχουν περάσει. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να απαντώ με το δικό μου τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να με βάλει στη λογική του μαύρου-άσπρου. Καμιά φορά κάνω το λάθος να μιλώ στην πολιτική με ιστορικούς όρους”.

Ακούστε τη συνέντευξη της Μαρίας Ρεπούση εδώ.