Στυλιανίδης: Έχουμε ένα δισ. έξω από την πόρτα και δεν απορροφάται

“Σας κάνω έκκληση, να κινητοποιήσετε τις οικονομικές σας υπηρεσίες. Είμαστε στη διάθεσή σας για ότι βοήθεια χρειαστείτε. Δεν είναι δυνατόν, να έχουμε ένα δισ. έξω από την πόρτα μας, να το έχουν τόση ανάγκη οι τοπικές αγορές και να μην το απορροφούμε”. Με αυτόν τον τρόπο απευθύνθηκε στους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος σε κονδύλια που έχουν εκταμιευθεί για την αποπληρωμή οφειλών των Δήμων, αλλά μένουν στα αζήτητα.

“Είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν δεκάδες Δήμαρχοι που μπορούν σήμερα να εκταμιεύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να μην το κάνουν. Είναι έγκλημα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας”, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ακόμα, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε συζητήσεις για την υιοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφορικά με την κινητικότητα των εργαζομένων, ώστε να μην πληγούν οι κοινωνικές δομές της. “Δεν υιοθετούμε οριζόντιες πολιτικές που μπορεί να ακρωτηριάσουν τα κοινωνικά δίκτυα της Αυτοδιοίκησης, και να την απογυμνώσουν από χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που καλύπτει πραγματικές ανάγκες και συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ και στην εξυπηρέτηση των δημοτών”, ξεκαθάρισε.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόνισε εξάλλου, είναι οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν να απορροφηθούν κατά το δυνατόν από αυτοδιοικητικές δομές, και γι' αυτό το λόγο προωθεί και θεσμικά την ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων από Δήμο σε Δήμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως με τον τρόπο αυτό “θα προστατευτούν επαρκώς τα κοινωνικά δίκτυα, θα διαφυλαχτούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι εργαζόμενοι, και θα εξυγιανθούν οι Δήμοι που καθίστανται προβληματικοί λόγω του μισθολογικού κόστους”.

Υπογράμμισε ακόμα πως είναι άδικο και ισοπεδωτικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι Δήμοι ως εστίες διαφθοράς. “Δεν επιτρέπεται κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς που υπάρχουν και πρέπει να τιμωρηθούν με παραδειγματική αυστηρότητα, να στιγματίζουν το σύνολο των λειτουργών της Αυτοδιοίκησης που συχνά με αυταπάρνηση και χωρίς καμία προσωπική αντιπαροχή, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να κρατήσουν όρθιες τις τοπικές τους κοινωνίες. Οι ένοχοι πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο και να τιμωρούνται. Οι γενικεύσεις καταστρέφουν τον πιο δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό και αποτελεσματικό θεσμό που γέννησε η ελληνική Δημοκρατία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, σχολίασε.