Τα πρώτα σύννεφα στην τρικομματική κυβέρνηση

Για πρώτη φορά στο σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, οι πολιτικοί αρχηγοί εξήλθαν του Μεγάρου Μαξίμου μετά από μεταξύ τους συνάντηση, χωρίς χαμόγελα και χωρίς συμφωνία, αλλά – αντίθετα – με πλήρη διάσταση απόψεων για το αντιρατσιστικό και για τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για την απόφαση του Μαξίμου να στείλει στις καλένδες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Παράλληλα, τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και και ο κ. Βενιζέλος, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, έθεσαν θέμα συντονισμού της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, να ζητά να ξανασυζητηθεί και να επικαιροποιηθεί το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο κ. Βενιζέλος έθεσε θέμα και αξιολόγησης προσώπων, ενώ σε μια αποστροφή των δηλώσεών του μίλησε για κυβερνητική πλειοψηφία η οποία πρέπει να επιβεβαιώνεται.

“Απαράδεκτη” χαρακτήρισε κάθε καθυστέρηση στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αν και ξεκαθάρισε πως η Δημοκρατική Αριστερά είναι ανοιχτή σε διορθώσεις, τροποποιήσεις ή βελτιώσεις όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί.

Ο κ. Κουβέλης άσκησε σφοδρή κριτική στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για το γεγονός ότι δημοσιοποίησε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το πρακτικό της όπου εξέφραζε αντιρρήσεις για διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, σχολιάζοντας ότι στο παρελθόν η ΚΕΝΕ δεν είχε προβάλει ενστάσεις σε αντίστοιχες διατάξεις παλαιότερου νομοσχεδίου και υπογραμμίζοντας πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή "ελέγχεται τουλάχιστον για απαράδεκτη σκοπιμότητα".

Ερωτηθείς αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αρχηγών, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αντίθετη πληροφορία ή υποψία ότι δεν υπάρχει στήριξη για τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ υπουργό.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα το θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων και ετέθη η ανάγκη να προωθηθεί η ρύθμιση για την κοινωφελή εργασία, ενώ σημείωσε με νόημα ότι ετέθη και θέμα συντονισμού της κυβέρνησης “με έμφαση”.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, χωρίς καμία καθυστέρηση, σχολιάζοντας πως αν αυτό δε συμβεί, η λύση θα είναι η πρόταση νόμου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορεί ένα κόμμα να υποκαθιστά την αστυνομία και τα δίκτυα κοινωνικής πολιτικής. “Την απάντηση τη δίνει το οργανωμένο κράτος, όχι οι τραμπούκοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ακόμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση προς τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το δημοκρατικό αίσθημα να καταθέσει ένα πλήρες νομοθέτημα κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών, ειδικά όταν υπάρχει ένα μόρφωμα με απροκάλυπτο ναζιστικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας ότι “η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί. Οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να ξανασυμφωνήσουν το προγραμματικό, οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας της”.

"Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο", ανέφεραν πάντως μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών κυβερνητικές πηγές. "Διαφωνήσαμε, δεν υπήρξε καμία συμφωνία", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ διευκρίνισαν ότι στα υπόλοιπα θέματα "πάμε καλά".

Υπό αυτό το κλίμα, το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα.

Στουρνάρας: Θα κατατεθούν σενάρια για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την ανεργία και για θέματα ανάπτυξης. "Είναι γνωστή η έγνοια των πολιτικών αρχηγών για την καταπολέμηση της ανεργίας", τόνισε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ανέφερε ότι "θα το κουβεντιάσουμε με την τρόικα" και πως "θα κατατεθούν σενάρια", ενώ είναι θέμα που θα συζητηθεί αύριο στη διακομματική.