Σκέψεις για “λουκέτο” στην ΕΡΤ κάνουν στην κυβέρνηση

Σενάριο για κλείσιμο και επαναλειτουργία με 2.000 λιγότερους υπαλλήλους

Μία πρόταση-βόμβα για προσωρινό “λουκέτο” στην ΕΡΤ και επαναλειτουργία κατόπιν με 2.000 λιγότερους υπαλλήλους μελετά σοβαρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News.

Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε και στην πιο πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στα μέσα Απριλίου, ενώ οι πληροφορίες της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά ούτε και ο Φώτης Κουβέλης, προέβαλαν αντιρρήσεις, αλλά απλά ανέβαλαν τη συζήτηση για το μέλλον.

Καθώς ο απαιτούμενος από την τρόικα αριθμός απολύσεων από το Δημόσιο δε συμπληρώνεται από τους φορείς που έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν, κι έτσι αναζητείται ένας μεγάλος φορέας, όπως είναι η ΕΡΤ, ενώ και η περίπτωση του ΟΑΣΑ φαίνεται πως έπεσε στο τραπέζι, αλλά απορρίφθηκε αμέσως, λόγω των αντιδράσεων που σίγουρα θα προκαλέσει και από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Πώς, όμως, θα συμμαχήσει η κοινωνία σε μία τέτοια απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα γίνει με την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται από όλους μέσω της ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα παράτολμο εγχείρημα, καθώς η ΕΡΤ απασχολεί συνολικά 2.911 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 2.780 με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ δεν είναι μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΡΤ3, αλλά και τα ERT World και ΕΡΤ HD, 29 συνολικά ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, η ιστοσελίδα και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, το περιοδικό “Ραδιοτηλεόραση”, καθώς και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής.

Το ετήσιο σύνολο μισθοδοσίας ΠΕΘ και ειδικών συμβούλων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο του προϋπολογισμού των 205,4 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε για το 2013, ένα κονδύλι ύψους 92 εκατ. ευρώ προορίζεται για αμοιβές και έξοδα προσωπικού.