“Οι ιδέες δεν μπορούν να ποινικοποιηθούν, όσο αποκρουστικές κι αν είναι”

“Απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή ανοχή”, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στον “Κόσμο του Επενδυτή” ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ερωτηθείς για την πολιτική βεντέτα που έχει ανοίξει με τη Χρυσή Αυγή.

Στην ερώτηση αν τάσσεται υπέρ του να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου, ο κ. Δένδιας απαντά: “Δεν είναι δόκιμο κόμματα να αποφαίνονται αν άλλα κόμματα θα βγουν εκτός νόμου. Αυτό που εγώ καταθέτω ως πρόταση στο δημόσιο διάλογο είναι να εξετασθεί η σκοπιμότητα ίδρυσης συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο θα έχει ουσιαστική αρμοδιότητα στην ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών και θα έχει τη δυνατότητα να αποκλείει την κάθοδο στις εκλογές όταν υπάρχουν ενδείξεις τεκμηριωμένες ότι ένα πολιτικό μόρφωμα απειλεί το δημοκρατικό πολίτευμα”.

Ο κ. Δένδιας εκφράζει την άποψή του και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, σχολιάζοντας ότι “οι ιδέες δεν μπορεί να ποινικοποιηθούν όσο αποκρουστικές και αν είναι. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στον κολασμό συγκεκριμένων πράξεων ή στην παρότρυνση για διάπραξή τους”.

Ο υπουργός παραδέχεται εξάλλου ότι “ως κοινωνία αφήσαμε να μετατραπούν ολόκληρες περιοχές σε γκέτο εξαθλίωσης, ανεχθήκαμε επί αρκετά χρόνια τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και δείξαμε ατολμία στην επιβολή του νόμου. Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει με την εφαρμογή του Ξένιου Διός. Όμως θα χρειαστεί χρόνος και κυρίως θα απαιτηθεί να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας προκειμένου να αποδυναμωθούν τα αίτια που ενισχύουν τη Χρυσή Αυγή”.