“Ταφόπλακα” επιχειρεί να βάλει στο αντιρατσιστικό η ΝΔ

Και νέα σύσκεψη έγινε στη Βουλή με αντικείμενο τον αντιρατσιστικό νόμο με τη συμμετοχή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του Προκόπη Παυλόπουλου και του Τάσου Νεράντζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία, "στη νέα αυτή σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση και σχολιασμός του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Πρώτον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού όπως για παράδειγμα ο Ν. 927/79 και το άρθρο 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα (η τέλεση εγκληματικής πράξης από φυλετικό μίσος κλπ συνιστά επιβαρυντική περίπτωση).

-Δεύτερον, η ΝΔ δε θεσπίζει ιδιώνυμο.

-Τρίτον, άλλωστε η τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά πάντων.

-Τέταρτον, τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτή και είναι και επιθυμητή".

Η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, και μάλιστα αντί συνεννόησης επιλέγεται η κλιμάκωση της έντασης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται ξεκάθαρα ότι το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία, και επομένως "κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές", όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ιπποκράτους.

Όμως και η Δημοκρατική Αριστερά εμμένει στη στάση της, όπως διαφαίνεται από όσα δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Ανδρέας Παπαδόπουλος. "Πρέπει να γίνει πράξη αυτό που συμφώνησαν ο πολιτικοί αρχηγοί και να γίνει ο νόμος, δε γνωρίζω τι άλλαξε", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα σταλεί ένα πολύ κακό μήνυμα σε όποιον καλλιεργεί μισαλλόδοξες σκέψεις και ενέργειες.

"Οι μάσκες έχουν πέσει", σχολιάζει για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ότι προχωρά "από το πάγωμα στην οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου" και προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την άρνησή της να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας.

"Δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της, η ΝΔ κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάϊδεμα στην Χρυσή Αυγή", υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, ενώ δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας: "Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν αυτά που λέγανε τόσο καιρό ή θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την ομηρία τους από τον κ. Σαμαρά και τους ακροδεξιούς του συμβούλους;".