Βενιζέλος: Ένα “ιδεολογικό πρόβλημα” εμποδίζει την ανάπτυξη

Για τον κίνδυνο “διεύρυνσης του ρήγματος” εντός της Ευρωζώνης, το οποίο διαχωρίζει τις χώρες οικονομικής σταθερότητας, όπως είναι η Γερμανία, από τους εταίρους τους στη Νότια Ευρώπη, που πασχίζουν να επιταχύνουν το βήμα τους, κάνει λόγο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Times ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος καταδικάζει τον “φαύλο κύκλο ανισότητας” που πλήττει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τονίζοντας πως “προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι είμαστε μία σπάταλη χώρα”, ενώ προειδοποιεί ότι οι εντάσεις μεταξύ των πλουσιότερων και των λιγότερο πλούσιων χωρών ενδέχεται να αποδυναμώσουν την Ευρώπη, πυροδοτώντας τον σκεπτικισμό και ενθαρρύνοντας τον οικονομικό εθνικισμό, αντί της ενότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την επιθυμία του η Γερμανία να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για μειώσεις δαπανών, που όπως είπε έχουν συμβάλει στην εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα πάνω από το 25%. Αν και αναγνωρίζει ότι η λιτότητα ήταν ένα “δύσκολο αλλά αναγκαίο” μέτρο για την Ελλάδα, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της χώρας είναι ένα “ιδεολογικό πρόβλημα”.

“Είναι ωστόσο πολύ δύσκολο για μια χώρα που αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση, έχοντας έναν τόσο μεγάλο δανεισμό, να παλέψει για αυτή την ιδέα”, υποστηρίζει. “Σε επίπεδο Ευρώπης, είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ασκήσει τέτοιου είδους επιρροή στη Γερμανία”.

Εν όψει των γερμανικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα ήταν πιο εύκολη μια συνεργασία με τους εταίρους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, που θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας.