Οργισμένος ο Σαμαράς για τις καθυστερήσεις των υπουργών

Τεράστια προβλήματα παρουσιάζονται στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την κατάργηση φορέων και οργανισμών, καθώς αρκετοί υπουργοί αντιδρούν. Μάλιστα φαίνεται ότι θέτουν εμπόδια στη διαδικασία γεγονός που αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει δυναμικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει tovima.gr, στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει οργή για τη μεγάλη καθυστέρηση και ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να υπάρξουν άμεσα αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός θέλει μετά την επιστροφή του από την Κίνα την Κυριακή 19 Μαιου, να μην υπάρχει εκκρεμότητα και να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα -αν και ο βασικός πυρήνας είναι έτοιμος- με τους υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορείς.

Η κυβέρνηση φαίνεται ασυνεπής έναντι της τρόικα, για ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πολλούς μήνες, ώστε να προχωρήσει ομαλά τις επόμενες εβδομάδες στις πρώτες 2.000 απολύσεις, που αποτελούν και μνημονιακή υποχρέωση.

Μάλιστα παρά τα "προειδοποιητικά" τηλεφωνήματα του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Αντίθετα μπλοκάρουν την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου και αρνούνται να συμβάλλουν, προτάσσοντας διάφορες δικαιολογίες για να διατηρηθούν ορισμένοι οργανισμοί και φορείς που οι ίδιοι εποπτεύουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς -όπως το απόγευμα της Πέμπτης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη και τον υφυπουργό του κ. Μ. Βολουδάκη- και ο κ. Σταμάτης, θα επιχειρήσει να κλείσει την υπόθεση το επόμενο διάστημα.

Σήμερα, Παρασκευή, θα αποσταλλούν προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς, επιστολές του, "κατʼ εντολήν πρωθυπουργού", σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει σύντομα αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα...

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η λίστα με τους επικρατέστερους -μέχρι στιγμής- προς κατάργηση φορείς που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση περιλαμβάνει σειρά ερευνητικών κέντρων, "ακαδημίες" και ιδρύματα που δημιουργήθηκαν από την Βουλή των Ελλήνων χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά και ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.

Η λίστα με τους επικρατέστερους προς κατάργηση φορείς:

Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ, Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητα, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, Εθνικό Κέντρο Έρευνας – Πρόληψης και Θεραπείας Σακχαρώδους Διαβήτη, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Θ. Κολοκοτρώνης, Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ και Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.