Συσκέψεις στο Μαξίμου για το ταξίδι Σαμαρά στην Κίνα και το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Στη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η προσέλκυση επενδύσεων αλλά και το άνοιγμα των αγορών, μετείχαν εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest in Greece.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για το ταξίδι στην Κίνα, στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμεινε ο υπουργός Οικονομικών και συζήτησε με τον πρωθυπουργό εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα κλείσει το θέμα των δόσεων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της δεύτερης αυτής σύσκεψης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία χαλάρωση και δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι έτοιμη. "Προσπαθούμε να βγούνε όλες οι διοικητικές πράξεις, οι υπουργικές αποφάσεις που υλοποιούν το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι αύριο. Ελπίζω", σημείωσε.

Όσο για το ενδεχόμενο να πάρει η Ελλάδα διπλή δόση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε "ας πάρουμε τη μία και βλέπουμε", χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο της διπλής δόσης, επαναλαμβάνοντας πάντως πως το θέμα αυτό έχει τεθεί μόνο σε τεχνικό επίπεδο. Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα, ερωτηθείς σχετικά, ότι δε βλέπει καμία καθυστέρηση σε επίπεδο υπουργείων.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen, στην οποία υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η κινεζική κυβέρνηση στο ταξίδι αυτό.

Ο διπλωμάτης τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο, των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας, γεγονός που, όπως είπε, αντανακλά ακριβώς αυτή τη μεγάλη σημασία, αλλά και το αίσθημα φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού, αίσθημα που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.

Ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η επίσκεψη Σαμαρά “φρέσκια” ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσει στην Κίνα μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους Κινέζους επιχειρηματίες.

Ο κ. Σαμαράς θα εγκαινιάσει την προβολή μιας σειράς τριών επεισοδίων για τη “Φημισμένη Ελλάδα” που γύρισε το τμήμα ντοκιμαντέρ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης CCTV και που, όπως ελπίζει ο πρεσβευτής, θα συμβάλουν στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας των διεθνών ΜΜΕ για την Ελλάδα, ενώ θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ, το οποίο επιδιώκει την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία ενός οικολογικού κόσμου.