Διακόπηκε για την Πέμπτη η δίκη Τσοχατζόπουλου

Για αύριο Πέμπτη διακόπηκε η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω off shore εταιρειών, η οποία είχε διακοπεί στις 22 Απριλίου και ξεκίνησε και πάλι σήμερα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, κρατώντας ένα φάκελο, έφτασε στο δικαστήριο συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, όπως και οι υπόλοιποι δέκα κατηγορούμενοι που ήταν παρόντες, σε σύνολο 19 κατηγορουμένων. Μεταξύ των απόντων ήτανη πρώην σύζυγος και η κόρη του πρώην υπουργού, οι οποίες δεν είχαν προσέλθει ούτε κατά την έναρξη της δίκης.

Η υπεράσπιση εξέφρασε αντιρρήσεις για την παράσταση ως Πολιτική Αγωγή του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από κάθε κατηγορούμενο. Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε παραδεκτή και νόμιμη την παράσταση του Δημοσίου ως Πολιτική Αγωγή, θεωρώντας ότι το Δημόσιο νομιμοποιείται να παραστεί στη δίκη λόγω βλάβης που υπέστη. Κατά το σκεπτικό της Έδρας, οι κατηγορούμενοι, εφόσον αποδειχθούν αληθή τα περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που τους αποδίδονται, "μείωσαν το κύρος και την αξιοπιστία των υπηρεσιών του Δημοσίου καθώς εμφανίζονται μη δυνάμενες να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συναλλαγών του".

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του Άκη Τσοχατζόπουλου, Λεωνίδας Κοτσαλής, Γιάννης Νικολάου και Γιάννης Παγορόπουλος έθεσαν επίσης θέμα στο δικαστήριο για εξάλειψη του αξιόποινου, λόγω παραγραφής του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, ο εντολέας τους κάθεται στο εδώλιο για πράξη προερχόμενη από αδίκημα που έχει παραγραφεί. Με την ένσταση συντάχτηκε και η υπεράσπιση της πρώην συζύγου και της κόρης του Α. Τσοχατζόπουλου.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού υπέβαλε επιπλέον ένσταση για ακυρότητα της κλήσης που εστάλη στον πρώην υπουργό, καθώς, όπως υποστηρίζει πως αυτή επιδόθηκε πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για άσκηση αναίρεσης του βουλεύματος από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ακολούθως, οι συνήγοροι επικαλέστηκαν και ακυρότητα της διαδικασίας.

Επίσης, έθεσαν θέμα ακυρότητας της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε στον Α. Τσοχατζόπουλο, καθώς είχε προηγηθεί παραγγελία άσκησης δίωξης από τη Βουλή, η οποία -κατά τους συνηγόρους- "αιωρείται" και επομένως, τίθεται θέμα εκκρεμοδικίας.

Ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού κ. Κοτσαλής αναφέρθηκε σε "περιρρέουσα ατμόσφαιρα", που επικράτησε με αφορμή την υπόθεση του πρώην υπουργού, τονίζοντας ότι "τώρα, έχει υποχωρήσει το επικοινωνιακό τσουνάμι". Αναφέρθηκε, επίσης, σε ποινική υπόθεση σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στη Γερμανία, που προβλήθηκε από "μεγάλης κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα" τόσο πολύ, ώστε άλλη μεγάλη σοβαρή γερμανική εφημερίδα να αναφερθεί σε "ανοίκειες σχέσεις Εισαγγελικών Αρχών με δημοσιογράφους".

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού επανέφερε το θέμα της κλήσης των μελών του ΚΥΣΕΑ -της επίμαχης περιόδου-, θεωρώντας ότι η κατάθεσή τους είναι σημαντική, καθώς ενέκριναν τις συμβάσεις για τις αγορές των υποβρυχίων και των ΤΟR- M1.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου, Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε ένσταση "περί απαραδέκτου" της δίωξης που ασκήθηκε στη Βίκυ Σταμάτη. Κατά τον κ. Κούγια, το αδίκημα της δωροδοκίας διαπράχθηκε -αν διαπράχθηκε- το 1998, στην Ελβετία. Ωστόσο, τότε δεν ήταν διωκόμενο αδίκημα και έλαβε χαρακτήρα ποινικής παράβασης το 2006.