“Ύποπτοι” επαναπατρισμοί κεφαλαίων στο στόχαστρο των εισαγγελέων

Τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2010 έως και το Σεπτέμβριο του 2011 ζητούν από όλες τις ελληνικές τράπεζες οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της διερεύνησης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να ερευνήσουν αν παρατάσεις που δόθηκαν επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου σε επαναπατρισμούς κεφαλαίων υπό τις ευνοϊκές συνθήκες που ορίστηκαν με το νόμο Αλογοσκούφη, σχετίζονται με πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα καταθετών της HSBC.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Αλογοσκούφη φέρονται να έγιναν επαναπατρισμοί κεφαλαίων Ελλήνων από τράπεζες του εξωτερικού, καθώς εξασφάλιζε ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση. Τον νόμο αυτό επικαλέστηκε εξάλλου και συγγενικό πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, που διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία και κλήθηκε σε εξηγήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η διερεύνηση του θέματος κρίθηκε σκόπιμη, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έδωσε παράταση στο προνομιακό καθεστώς του νόμου Αλογοσκούφη λίγες ημέρες αφού παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010.

Με νομοθετική πρωτοβουλία δόθηκε παράταση από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 και ακολούθησε και δεύτερη από τις 31 Μαρτίου του 2011 ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011. Η έρευνα των εισαγγελέων στον κατάλογο των προσώπων που έκαναν χρήση των παρατάσεων αυτών εστιάζεται στο αν σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η λίστα έμεινε ανενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι απαντήσεις των τραπεζών αναμένεται να βρίσκονται στο εισαγγελικό γραφείο μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία των εισαγγελέων με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...