ΠΑΣΟΚ: Δε μας ενημέρωσε ο Σαμαράς για τους νέους αναπληρωτές

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η δημοσιοποίηση του ΦΕΚ για σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών και ενός υφυπουργού, καθώς, όπως υποστηρίζει η Ιπποκράτους, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού για την πρόθεσή του αυτή.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε σήμερα η Ιπποκράτους, επισημαίνεται η θέση του ΠΑΣΟΚ ότι το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι όσο γίνεται λιτό και λειτουργικό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Αυτό που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαίο είναι η ολοκληρωμένη και συστηματική επικαιροποίηση της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλησης των τριών κομμάτων, κάτι που στην Ιπποκράτους θεωρούν που έχει αναδειχθεί ως ανάγκη, καθώς “πρέπει η συμφωνία αυτή να αποτελεί το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που δεν μπορεί να αφεθεί ως έννοια στα χείλη του κ. Τσίπρα”.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση ότι “είναι δε προφανές ότι όλα όσα συμφωνούνται για τον συντονισμό της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας -όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κάθε υπουργείου- πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη γιατί η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη κάθε εβδομάδα, από τώρα μέχρι τις Ευρωεκλογές, δηλαδή για τις επόμενες 55 περίπου εβδομάδες, να έχει συγκεκριμένους στόχους και μηχανισμό αξιολόγησης του αποτελέσματός σε εβδομαδιαία βάση”.

Όπως τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ, αυτός ο μηχανισμός αξιολόγησης πρέπει να βασίζεται σε μία δίκαια κατανομή “κόστους και οφέλους” μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, του βάρους δηλαδή μεταξύ “δυσάρεστων και ευχάριστων” αποφάσεων και πρωτοβουλιών. “Δεν είναι δυνατόν π.χ. το ΠΑΣΟΚ να καλείται να σηκώνει συνεχώς το βάρος επώδυνων αποφάσεων χωρίς να αναδεικνύεται η συμβολή του σε θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κοινωνική συνοχή, κοκ”, υπογραμμίζεται.

Αρνητικά δείγματα για τη συνοχή της κυβέρνησης, όμως, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ και αυτά που συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας, που καταψηφίστηκε τελικά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ είχε επιτευχθεί συμφωνία η οποία θα μπορούσε να είχε γίνει αποδεκτή, όχι μόνο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ενημέρωσης, ενώ αρνητικό δείγμα θεωρεί το ΠΑΣΟΚ και την επαναφορά “με 'εκβιαστικές' δημόσιες δηλώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης” του ζητήματος της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.