Εκλογές κάθε πέντε χρόνια προτείνει ο Ευ. Στυλιανίδης

Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα, εισηγούμενος μεταξύ άλλων την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη διεξαγωγή εκλογών κάθε πέντε χρόνια, ενώ άσκησε κριτική και στην τρόικα.

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε την ανάγκη της θεσμοθέτησης της αρχής σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, διευκρινίζοντας ότι “κάθε ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα που ψηφίζεται θα μπορεί να αναθεωρείται μόνο έπειτα από δύο οικονομικά έτη χωρίς να αιφνιδιάζει του επενδυτές μεταβάλλοντας ουσιωδώς τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες έλαβαν τις επενδυτικές αποφάσεις”.

Επίσης, πρόσθεσε ότι “η δημιουργία ειδικού τμήματος για επενδυτικές δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, με θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη”, ενώ εκτίμησε ότι “η πρόβλεψη της δυνατότητας Δικαστικής Αμνηστίας για φορολογικές δίκες εφόσον το επιθυμεί ο αντίδικος του κράτους καταβάλλοντας εφάπαξ ένα ποσοστό της διαφοράς με το Δημόσιο, μπορεί να ελαφρύνει τη δικαιοσύνη από περιττά βάρη, να απελευθερώσει τις επιχειρήσεις από πολυετείς και δαπανηρές δικανικές περιπέτειες και να δημιουργήσει γρήγορα έσοδα στο κράτος”.

Ο υπουργός επανέλαβε την πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 16 και “σπάσιμο” του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με τη δημιουργία ιδιωτικών ή μεικτών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μία νέα πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία. Συμπλήρωσε δε ότι “η απελευθέρωση της εκπαιδευτικής αγοράς μπορεί να δώσει έσοδα από πρωτογενή έρευνα, για τη διεθνή βιομηχανία, έσοδα από την προσέλκυση ξένων φοιτητών με δίδακτρα, με παράλληλη πραγματική προστασία για τη δημόσια δωρεάν παιδεία των Ελλήνων φοιτητών, χώρο για τον επαναπατρισμό 45.000 Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού, καθώς και για την αξιοποίηση χιλιάδων διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που ερχόμενοι στην πατρίδα τους για έρευνα και διδασκαλία θα γίνουν φορείς φρέσκιας γνώσης και νέας νοοτροπίας”.

Ακόμα, άσκησε κριτική στην τρόικα, επισημαίνοντας ότι για να αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η “Αρχή των Ελέγχων και των Ισορροπιών”. Αν η τεχνοκρατία αφεθεί ελεύθερη, ο αλαζονικός ορθολογισμός της θα αγνοήσει την κοινωνική συνοχή, δημιουργώντας το κράτος των “Eξειδικευμένων Hλιθίων”, όπως παρατήρησε. “Καμία αλλαγή και μεταρρύθμιση στην ιστορία δεν πέτυχε με την κοινωνία απέναντι, κάτι που σήμερα δυσκολεύονται να αντιληφθούν οι τεχνοκράτες της τρόικας”, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι πρέπει “η πρόταση εξεταστικής επιτροπής να καθίσταται προνόμιο της αντιπολίτευσης”, να επανεξεταστεί “από μηδενική βάση η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών”, να είναι υποχρεωτική η πενταετής κοινοβουλευτική θητεία, καθώς “μειώνει το εκλογικό κόστος, ενισχύει τη σταθερότητα και συμβάλλει στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα”.

Ο υπουργός εξέφρασε επιπλέον τη διαφωνία του “με την απόλυτη διάκριση βουλευτών-υπουργών, που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη επικυριαρχία της τεχνοκρατίας και της αγοράς επί της πολιτικής, δηλαδή, επί της κοινωνίας”.