Ανησυχία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την τροπή των διαπραγματεύσεων

Του Βασίλη Μπεσκένη

Λύση στο αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να περιήλθε κυριολεκτικά εν μία νυκτί αναζητά η κυβέρνηση με τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα να παραμένουν υπαρκτά και συγκεκριμένα, προκαλώντας κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα καθώς φαίνεται ότι οδηγούνται στον κάλαθο των αχρήστων οι αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη μία πλευρά, η χθεσινοβραδινή εξέλιξη με το μπλόκο της Τρόικας στη συγχώνευση ΕΤΕ- Eurobank, υποχρεώνει το ΠΑΣΟΚ σε αναμόρφωση της ατζέντας της συνάντησης Βενιζέλου- Τρόικας, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί αύριο. Από την άλλη, είναι εμφανές ότι ο Φ. Κουβέλης, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, συναινεί μεν στην απόφαση Σαμαρά να "πάρει πάνω του του" το θέμα της κινητικότητας, δε βλέπει όμως με καλό μάτι τον πολιτικό παραγκωνισμό τού κ. Μανιτάκη.

Παρά τις αντιρρήσεις Μανιτάκη στην επιμονή της Τρόικας για άμεση απομάκρυση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και πρόσληψη νέων, ισάριθμων μέσω ΑΣΕΠ, ο Α. Σαμαράς επιβεβαίωσε στους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μαξίμου, την πολιτική του πρόθεση να "πάνε σπίτι τους" οι επίορκοι.

Για το θέμα ενημέρωσε και τον Φ. Κουβέλη ο οποίος, κατά πληροφορίες επέμεινε στην εφαρμογή του σχεδίου Μανιτάκη. Πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για την παράκαμψη Μανιτάκη, επισημαίνοντας στις νόμιμες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται και τονίζοντας ότι κινητικότητα και συνταξιοδοτήσεις θα αποσυμφορήσουν σε επαρκή βαθμό το δημόσιο τομέα. Άφηναν μάλιστα και αιχμές, κυρίως προς το οικονομικό επιτελείο, με σχόλια περί υπονόμευσης του σχεδίου Μανιτάκη.

Αντιθέτως, η Ιπποκράτους δε δείχνει να ενοχλείται από την πρόταση της Τρόικας για εφαρμογή του κανόνα 1:1 εκτιμώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για επίλυση των διαφωνιών με τους δανειστές στο ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο και πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας να προλάβει μια πιθανή εμμονική αντίδραση του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, όπως χαρακτηριστικά λένε από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό αλλά και τν κ. Κουβέλη, ενώ επικοινωνία είχε και με τον κ. Μανιτάκη. Μάλιστα, αναλόγως της εξέλιξης στοη σημερινής συνάντησης Στουρνάρα- Τρόικας, επίκειται κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά και συνάντηση Βενιζέλου- Τρόικας, πιθανώς αύριο.

Στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ των τριών αρχηγών, στην ατζέντα της συνάντησης η Ιπποκράτους θέτει τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τη ρύθμιση των  φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων και την ανυποχώρητη στάση του τρικομματικού συνασπσμού για κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ όμως ανέκυψε μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη με τη συγχώνευση Εθνικής/Eurobank. Θέμα που από την Ιπποκράτους είχαν αναδείξει ως κυρίαρχης προτεραιότητας και είχαν σκοπό να βάλουν στο τραπέζι της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του κόμματος με τους εκπροσώπους των δανειστών. Δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν, η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος είναι ο βασικός μοχλός στήριξης της πραγματικής οικονομίας, το "πάγωμα" της συγχώνευσης αναπροσαρμόζει τους σχεδιασμούς του κόμματος απέναντι στο επικεφαλής ελεγκτικό κλιμάκιο. Είναι πιθανό δε, σήμερα να υπάρχει σύσκεψη κορυφής στην Ιπποκράτους προκειμένου να ανασχεδιαστούν οι κινήσεις.